Svenska tullen bakom enormt knarktillslag i Nederländerna

Enorma mängder knark och över åtta miljoner i kontanter

Publicerad 2018-11-29

Nederländsk polis har sprängt en narkotikaliga som smugglat ecstasy till Skandinavien.

Tiotusentals färdiga piller och kilovis med MDMA hittades i ett labb – och över åtta miljoner kronor i kontanter beslagtogs.

Och svenska tullkriminalare fanns på plats.

Bakgrunden till jättetillslaget som ägde rum i flera städer i Nederländerna och även i Belgien möjliggjordes av svenska Tullverkets tullkriminalare, enligt Aftonbladets uppgifter.

Nederländsk polis uppger att två av de 13 gripna frihetsberövades efter att svenska myndigheter bett om hjälp. De två personerna, en 64-årig man från Utrecht och en 60-åring från Almere, kopplas till ett tillslag i Sverige tidigare i år då över 500 kilo narkotika beslagtogs.

Nederländsk polis gick under torsdagen ut med detaljerna kring tillslaget som skedde i måndags då också svenska tullkriminalare var på plats.

Razzior genomfördes i Utrecht, Vleuten, Woerden, Maarssen, Houten, Waardenburg, Almere, Lopikerkapel och Aalsmeer samt även i belgiska Peer.

I Maarssen greps en person i färd med att tillverka ecstasy-tabletter. Polisen hittade vid tillslaget två piller-maskiner som kunde tillverka 18 700 tabletter – per timme.

I labbet fanns också 26 kilo färdiga piller samt 77 kilo MDMA, den ”verksamma ingrediensen” i ecstasy.

Samtidigt som polisen arbetade i labbet i Maarssen anlände en man till adressen. Som tog till flykten när han såg polisen.

Mannen greps efter ett kort efterföljande och vid en husrannsakan i hans bostad hittades ytterligare 20 kilo MDMA och 12 000 färdiga tabletter.

Totalt beslagtogs över åtta miljoner kronor i kontanter. Enligt nederländsk polis främst euro-sedlar av valörerna 20 och 50 euro. Även ett flertal fordon – både lyxbilar och lastbilar – togs i beslag.

Ytterligare gripanden utesluts inte.