Ryssarnas supervärvning: ukrainska attackdelfiner

Uppdaterad 2014-03-27 | Publicerad 2014-03-26

Delfinerna planterar bomber och attackerar dykare med huvudfästa pistoler och har tillhört Ukrainas flotta sedan 60-talet.

Nu tar ryssarna över superdjuren.

Flasknosdelfinerna, ett av världens smartaste djur, har beskrivits som den ukrainska marinans hemliga vapen. Vid utbildningscentret i Sevastopol har de tränats för att upptäcka minor, plantera bomber på okända fartyg och attackera dykare med knivar och pistoler som fästs på deras huvuden.

Men nu förlorar Ukraina sina stridssimmare - landets hemliga enhet för spiondelfiner lyssnar efter övertagandet av flera militära baser på Krimhalvön till ryska order, säger företrädare för ryska armén, enligt Daily Mail.

– Enheten för stridsdelfiner i Sevastopol kommer att bevaras och överföras till den ryska flottan, sa en av de anställda på träningscentret till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti på onsdagen.

Delfinsignaler till dator

Programmet skulle egentligen ha upplösts av den ukrainska flottan i april, men nu storsatsar ryssarna på delfinstyrkan.

– Våra experter har tagit fram nya enheter, som omvandlar upptäckter av delfinernas ekolod till en signal på våra operatörers bilskärmar, sa källan till RIA Novosti som berättade att den ukrainska flottan saknat medel för att driva den kostsamma träningen.

Källan uttryckte också hopp om att den ryska flottan skulle börja stödja stridsprogrammet som tränar sjölejon.

Hjälper handikappade barn

Ukrainas program för att träna delfiner i militära syften har anor tillbaka till 1960-talet. Efter Sovjuetunionens fall delades Svartahavsflottan mellan de båda länderna och delfinträningssektionen och dess specialister gick till den ukrainska flottan. På 1980-talet utvecklades programmet för att ingå i flottans jobb med anti-sabotage och räddningsinsatser. Efter det har delfinerna använts för civila uppgifter som att arbeta med handikappade barn.

Under 2011 startade det ukrainska försvarsministeriet återigen en speciell stridsutbildning för delfinerna för att upptäcka och markera militära hot på havsbotten, skriver RIA Novosti.

Anläggningen i Sevastopol är en av två utbildningscentrum i världen som utbildar delfiner för militära syften, den andra drivs av den amerikanska flottan i San Diego.