Nya hot efter översvämningarna

Uppdaterad 2014-05-21 | Publicerad 2014-05-20

Hundratusentals personer på Balkan har tvingats fly sina hem efter ovädret ”Tamara”.

Nu varnar myndigheterna för nya faror i översvämningarnas spår.

– Vi står inför en massiv kamp mot epidemier, säger Bosniens premiärminister.

Översvämningarna i Bosnien, Serbien och delar av Kroatien beskrivs som de värsta på 120 år.

Hundratusentals människor har evakuerats från sina hem och många tvingas nu leva i skolbyggnader - på vissa ställen utan el och vatten.

Efter att regnen upphört har temperaturerna börjat stiga och nu varnar hälsovårdsmyndigheter i Serbien och Bosnien för att magsjukdomar, tyfus och hepatit ska spridas i länderna.

– Nu står vi inför en massiv kamp mot epidemier och infektionssjukdomar, säger Bosniens premiärminister Nermin Niksic till nyhetsbyrån AFP.

Tusentals döda djur

Totalt beräknas en miljon människor vara utan dricksvatten i de drabbade områdena, enligt AFP.

Samtidigt har hjälpinsatserna börjat strömma in till de drabbade. Världshälsoorganisationen, WHO, mobiliserar personal och mediciner för att bekämpa en hotande epidemi. En möjlig smittkälla är djurkadaver som ligger helt oskyddade efter att vattnet dragit sig tillbaka.

– Det ligger tusentals döda djur på gatorna som måste tas omhand, säger Serbiens premiärminister Aleksandar Vucics i ett tal till parlamentet. 

Stad stängd

Enligt de senaste uppgifterna är dödssiffran nu uppe i nära 50 personer.

I den kroatiska byn Gunja, som ligger nära den bosniska gränsen och floden Sava, ligger samtliga 1 271 hus under vattnet och byns drygt 4 000 invånare fick med kort varsel fly sina hem, skriver den bosniska tidningen avaz.ba.

I serbiska staden Obrenovac, där det hittills rapporterats störst antal dödsoffer, inleddes i går saneringsarbetet och ingen släpps in i staden, skriver den serbiska tidningen Blic.

"Hygienen det värsta"

Dragica Savic från Stockholm befinner sig i den serbiska byn Cacak. När Aftonbladet talade med henne i fredags var vattennivåerna fortfarande höga och människor satt fast på taken.

Sent på i går kväll var hon fortfarande kvar i området.

– Det är lite lugnare nu med vattnet. Men det är så mycket annat som måste fixas - allt är förstört, säger hon.

I byn har Dragica Savic en sommarstuga som totaltförstörts av vattenmassorna.

– Men det är bara vår stuga, andra har förlorat så mycket mer. Just nu är hygienen det värsta. Många djur är döda och man är rädd för att sjukdomar ska spridas, säger hon.