”Extremt varmt” i maj – medför risk för skogsbränder

Publicerad 2018-05-22

Det varma majvädret har fått många att jubla efter en envis vinter.

Men risken för skogs- och gräsbränder ökar med hettan – och många kommuner utfärdar nu eldningsförbud.

– Det är mycket otrevlig brandrisk just nu, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB.

Det råder förhöjd risk för gräs- eller skogsbränder i hela riket förutom fjällkedjan, till följd av den senaste tidens värmebölja i Sverige.

– Norr om Gävleborg är det mest risk för gräsbränder, men söderöver kan torkan bidra till skogsbränder, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Utanför Skinnskatteberg i Västmanland uppstod det också en större skogsbrand på måndagseftermiddagen, som först vid lunchtid på tisdagen bedömdes vara under kontroll.

Under tisdagsförmiddagen larmades det även om en brand i naturreservatet Hågadalen-Nåsten utanför Uppsala, men även den ska nu vara under kontroll.

Omfattande högtryck

Det är ett omfattande högtryck som parkerat över norra Europa sedan början av maj, och fört med sig varmare luft från kontinenten. Men förutom att förgylla solsvultna svenskars försommar har det alltså även medfört en kraftigt ökad brandrisk i naturen.

– Det är relativt ovanligt med så stora högtrycksområden, säger Erik Rindeskär.

I Stockholm har man uppmätt nya rekordtemperaturer för månaden med en topp på 28,5 grader – den högsta siffran sedan mätningarna startade år 1756. Och värmen ser ut att stanna.

– De höga temperaturerna blir kvar hela maj, det kan variera med lite molnighet, men ingen direkt nederbörd i sikte. Det är den kombinationen som ökar brandrisken i skog och mark, säger Erik Rindeskär.

SMHI varnar för hög brandrisk på grund av torkan.

Eldningsförbud i södra Sverige

Många kommuner i södra Sverige har utfärdat eldningsförbud, men det kan alltså vara värt att vara extra försiktig med grillen över hela landet den närmaste tiden.

Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, varierar antalet bränder i skog och mark kraftigt från år till år beroende på väder och vegetation.

Myndighetens statistik över antalet insatser mot skogsbränder visar en topp somrarna 2013 och 2014. Det senare var även året då den mycket omfattande skogbranden i Västmanland härjade.

Leif Sandahl är brandingenjör vid MSB.

– Vi jobbar på olika fronter och har speciella skogsbrandsdepåer strategiskt utplacerade i landet. En av dem är aktiverad sedan i går med anledning av branden i Skinnskatteberg, säger han.

Totalt har man 13 stycken depåer för brandbekämpning placerade runtom i Sverige.

– Det är mycket otrevlig brandrisk just nu, torrt och varmt, och risken ökar hela tiden om det fortsätter så utan regn. Den torra luften torkar ut den övre vegetationen som blir mer lättantändlig.

Enligt Leif Sandahl bör man nu helt och hållet undvika grillning utomhus.

– 95 procent av bränder i skog och mark orsakas av människan, annars har vi bara blixtnedslag. Undvik engångsgrillar som blir heta undertill och var väldigt noga med släckningen.

ANNONS