Polisen börjar dna-topsa i jakt på Högsbo-mördare

avAdam Westin, Johanna Rapp

Publicerad:

Mordet och mordförsöket i Högsbo, där en knivbeväpnad person tagit sig in i lägenheter om nätterna, är fortfarande olöst.

Nu tar polisen krafttag – och ska topsa personer som stämmer överens med signalementet.

– Vi kommer att ha uniformerad personal på plats dygnet runt, säger Dan Windt, lokalområdeschef Storgöteborg syd, till GP.

En gärningsman beväpnad med kniv misstänks ligga bakom flera otäcka händelser i Högsbo i sydvästra Göteborg.

I mars mördades Eddie Svensson, 31, i sin lägenhet.

Utan att ha lämnat någon åverkan på lägenhetsdörren tog sig någon in hos Eddie Svensson och mördade honom. I december utsattes en man för ett mordförsök på liknande vis. En av polisens teorier är att någon gått runt och känt på olåsta dörrar i området.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Eddie Svensson mördades i sin lägenhet i Högsbo.

Kvinna väcktes av rånare

I lördags inträffade ytterligare en händelse som är intressant i polisutredningen. En kvinna vaknade vid 04.30 av att en maskerad man befann sig i hennes lägenhet i Högsbo.

– Han hotar henne med kniv, letar i hennes lägenhet och tar med sig smycken och kontanter. Vi har inlett en förundersökning om grovt rån, sade Jenny Widén, presstalesperson, till Aftonbladet då.

Kvinnan fick inga fysiska skador. Det har säkrats DNA-spår i lägenheten, uppger polisen för Aftonbladet.

Polisen: ”Högsta prioritet”

Nu satsar polisen för att gripa mannen eller männen som beväpnade med kniv tagit sig in i människors lägenheter, skriver Göteborgs-Posten.

– Det har vår högsta prioritet och polisledningen i Göteborg har kopplat bort oss från kommande kända händelser så att vi kan lägga full kraft på det här. Hög närvaro och hög aktivitet kommer att gälla de kommande veckorna, säger Dan Windt, chef för lokalpolisområde Storgöteborg syd, till tidningen.

Uniformerad polis ska vara på plats dygnet runt under den kommande tiden. Rör man sig i området nattetid ”kan man räkna med” att polisen kommer vilja prata, uppger polischefen.

”Kommer inte topsa slumpmässigt”

Insatsen handlar dels om att sprida trygghet i området.

Men polisen kan även komma att ta in personer till förhör och dna-topsa dem.

– Vi kommer inte att dna-topsa människor helt slumpmässigt, men vi har två målsägande som har sett en gärningsman och stämmer en person in på signalementen eller om det finns något annat som gör att vi fattar misstanke kan vi komma att topsa personer, säger Dan Windt till GP.

Eddies bror: ”En så sjuk tanke”

Aftonbladet har tidigare träffat Johnny Svensson, 41, som förlorade sin bror Eddie.

Eddie, du va verkligen på topp, du va nöjd med livet, hade många drömmar och mål, sade Johnny Svensson i sitt tal på Eddie Svenssons begravning.

Bröderna hade planerat att åka på fotbolls-VM i sommar. Tiden efter mordet har varit som i en dimma, berättar Johnny Svensson.

– Jag vet inte om jag förtränger det, men det känns som om han snart kommer komma hem igen. Att om jag bara skulle kunna dra tillbaka tiden så skulle jag kunna förändra det som hänt. Det är en så sjuk tanke, att någon gått in och mördat honom. Det är för konstigt och därför känns det som att det inte kan ha hänt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg