Chaufför anhållen efter dödskrasch

Uppdaterad 2015-10-20 | Publicerad 2015-10-18

Kvinna omkom - körde på långtradare på E4:an

Den 66-årige långtradarchaufför som greps efter dödsolyckan på E4 i Hudiksvall i går är anhållen på grund av flyktfara.

– Han är inte hemmahörande i Sverige och är misstänkt för grova brott så vi vill att han finns kvar här så utredningen kan slutföras, säger kammaråklagare Peter Olofsson vid åklagarkammaren i Gävle.

Krocken inträffade strax ­efter klockan 15 i går efter­middag på E4 strax norr om ­Hudiksvall.

En ­personbil på väg norrut ­körde då in i släpet på en lastbil som lämnade en ­parkeringsficka. Den 83-åriga kvinna som var passagerare i personbilen skadades så svårt att hon senare avled. Den 65-årige föraren av personbilen klarade sig med lindriga skador, enligt sjukhuset.

Hindrades av vajerräcket

– Vi har hört lastbilschauffören som varken kan erkänna eller förneka brott. Han säger att han släppte förbi tre-fyra bilar och såg inga fler när han körde ut. Efter ett tiotal meter hörde han en smäll, säger Olofsson.

Lastbilschauffören, som är hemmahörande i Estland, klarade sig oskadd. Han togs med till polisen för förhör och anhölls därefter. Han är misstänks för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Enligt åklagaren ska den 65-årige föraren av personbilen ha försökt gira undan men hindrats av vajerräcket.

Bilarna tagna i beslag

Hastighetsbegränsningen är 100 km i timmen vid olycksplatsen, vilket innebär att bilister färdas nästan 30 meter i sekunden.

– Vi kommer givetvis även att utreda hur långt bakom personbilen kan ha befunnit sig när lastbilen svängde ut, säger åklagaren.

Både lastbilen och personbilen har tagits i beslag av polisen för en fordonsteknisk undersökning.

Följ ämnen i artikeln