Åklagaren riskerar flera års fängelse

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-01

FALUN. Gävleåklagaren som åtalades misstänkt för flera sexbrott riskerar flera års fängelse och avsked från sitt jobb.

Under den avslutande rättegångsdagen i Falu tingsrätt idag yrkade chefsåklagare Anders Jacobsson vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm på drygt fyra års fängelse i sin slutplädering.

Tingsrätten slog senare fast att han är fortsatt misstänkt för bl a våldtäkt på barn – ett brott som ger mist två års fängelse. Gävleåklagaren ska därför stanna kvar i häktet tills dom meddelas 8 juli.

– Straffvärdet för det han gjort ligger på mer än fem års fängelse men med hänsyn till att han riskerar bli av med jobbet kan fyra till fyra och ett halt år räcka, säger chefsåklagaren.

Tillfredsställde sitt sexmissbruk

Gävleåklagaren åtalades på hela 16 punkter varav tre fall av våldtäkt mot barn ibåda fallen handlade det om att han haft sex med två flickor under 15 år som numera bedöms som våldtäkt. Först i Dalarna 2009 och sedan i Hälsingland hösten 2014 där övergreppet ska ha skett på ett hotell och i hans bil.

– Han har utnyttjat flickorna för att tillfredsställa sitt eget sexmissbruk. Han har dessutom missbrukat sin ställning som åklagare och svikit allmänhetens förtroende för rättsväsendet, menade Anders Jacobsson.

Sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, spritlangning till minderåriga, ett 50-tal dataintrång samt tjänstefel är andra åtalspunkter.

Åklagaren har erkänt dataintrång, spritlangning och köp av sexuell tjänst. Tjänstefel och de tre våldtäkterna förnekas.

Advokaten: Ord står mot ord

Försvararen advokat Per Borgblad ansåg att ord stod mot ord vad gällde de misstänkta våldtäkterna. Han framhöll att målsägandena inte säkert kunde säga huruvida de berättat om sin ålder. Inte heller om sexkontakkterna skett före eller efter att flickorna fyllt 15 år.

– I ena fallet visste han att flickan var under 15 år, men då hände inget. I andra fallet var hon över 15 år när de umgicks. Så han ska dömas för det han erkänner och inget mer, sa advokat Per Borgblad till Aftonbladet inför pläderingen.

I pläderingen framhöll advokaten att brotten inte kunde rubriceras som våldtäkt utan möjligen sexuellt utnyttjande. Ett brott som i så fall borde ge villkorlig dom och samhällstjänst eller ett kortare fängelsestraff. Han yrkade avslutningsvis att hans klient skulle försättas på fri fot. Något som rätten gick emot. När det gäller tjänstefelet misstänks åklagaren ha berättat för en kvinna vad hon skulle säga i förhör till polisen i ett fall där han var åklagare och hon misstänkt för narkotikabrott.

Följ ämnen i artikeln