Bombdåd mot moské i Nigeria

Publicerad 2015-07-06

44 människor dödades i ett bombattentat mot en fullsatt moské och en restaurang. Dåden ska ha utförts av islamistiska extremistgruppen Boko Haram.

Två bomber exploderade på söndagen i staden Jos i centrala Nigeria. Det rapporterar landets myndigheter på måndagsmorgonen enligt nyhetsbyrån AP. Förutom de 44 människor som dött uppges 67 personer skadats och vårdas på sjukhus.

Predikar fred mellan religioner

Attacken mot moskén genomfördes under islams fastemånaden ramadan när prästen Sani Yahaya predikade. Yahaya förespråkar samexistens mellan alla religioner. Den andra bomben exploderade på restaurangen Shagalinku, populär bland landets guvernörer och andra toppolitiker och är känd för sin inhemska muslimska mat.

Upptrappning av våld

Staden Jos ligger på gränsen mellan norra Nigeria där större delen av befolkningen är muslimer och den kristna delen i söder. Staden har redan tidigare varit utsatt för bombattentat som Boko Haram tagit på sig. Söndagens attentat är de senaste i en serie som dödat mer än 200 människor den senaste veckan i norra Nigeria.

Boko Haram intog förra året ett stort landområde i nordöstra Nigeria och trappade upp gränsstriderna. En multinationell armé från Nigeria och grannländer tvingade ut de militanta extremisterna ur städerna. Bombningar och attacker mot byar har däremot ökat de senaste veckorna.

Följ ämnen i artikeln