Ytterligare en släppt efter skotten i Värnamo

TT

Publicerad 2018-05-02

Åklagaren släpper ytterligare en av de anhållna i samband med skjutningen i Värnamo i slutet på förra veckan. Arkivbild.

Åklagaren har släppt ytterligare en av de anhållna i samband med skjutningen i Värnamo i slutet på förra veckan. Samtidigt kraftsamlar nu polisen mot gängvåldet i Värnamo som eskalerat under det senaste året.

Det var i fredags som polisen larmades till en adress i centrala Värnamo efter att ha fått uppgifter om skottlossning och bråk. Flera personer fick föras till sjukhus och dramat fortsatte vid sjukhuset.

Som mest har nio personer suttit anhållna. I söndags släpptes två av dem, i måndags tidigt på dagen ytterligare en. Samtidigt häktades fem personer vid Jönköpings tingsrätt, samtliga misstänkta för försök till mord. Senare på måndagen släpptes så till slut den nionde personen.

– Men han är fortfarande misstänkt för brott, säger kammaråklagare Anders Brokelind till TT.

Sedan juli 2017 har fem skjutningar skett i Värnamo. Polisen arbetar nu hårt för att försöka få bukt med det upptrappade våldet.

– Sedan årsskiftet har vi jobbat operativt med den organiserade brottsligheten och de kriminella nätverken i Värnamo. Bland annat har vi gjort beslag av vapen och narkotika, säger Mattias Ramsö, tillförordnad polischef till Värnamo Nyheter.

Han förklarar att våldet handlar om konflikter mellan individer inom nätverken.

– Men eftersom det pågår en utredning kan jag inte gå in på varför de skjuter på varandra. De här problemen har uppstått över tid och det finns kopplingar till andra delar av Sverige, säger Mattias Ramsö.