Mikael Jansson lämnar: SD har anpassat sig för mycket

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2018-04-09

Tidigare SD-partiledaren Mikael Jansson lämnar partiet för nystartade Alternativ för Sverige.

Enligt honom är skälet till det ”SD:s otydlighet i Nato-frågan”.

– Sverigedemokraterna har börjat anpassa sig för mycket och släppa sina grundfrågor, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson blev partiledare för Sverigedemokraterna 1995 och under hans ledning växte partiet till det dubbla. Men nu lämnar han partiet.

Jansson kommer att lämna Sverigedemokraterna och istället kandidera för Alternativ för Sverige i kommande riksdagsvalet.

– Jag har varit med i SD i 25 år. Jag har sett partiet utvecklas. I varje fas måste man sätta nya målsättningar. Nästa målbild som SD vill ta till sig är att man ska regeringsförhandla. Det är här det börjat knaka i fogarna, säger Mikael Jansson.

Natofrågan avgörande

Jansson menar att SD har börjat anpassa sin politik alltför mycket till de andra partierna i spelet om regeringsförhandlingarna. Han anser att SD lägger ”Nato-frågan åt sidan” för att närma sig Moderaterna.

– SD har betytt väldigt mycket för att vi har hävdat alliansfrihetens fördelar. Det skulle vara farligt för Sverige om vi blev Nato-medlem. Det skulle öka krigsrisken, säger Mikael Jansson.

”SD taktiserar om Nato”

Alternativ för Sverige leds av Gustav Kasselstrand, tidigare ordförande för Sverigedemokratisk ungdom, är med under intervjun. När Natofrågan kommer upp tar ordet från Mikael Jansson:

– Åkesson har utlyst samvetsfrihet i Nato-frågan. Han har sagt att om det blir en folkomröstning i Natofrågan ska riksdagsledamöter tillåtas vara för ett Nato-medlemskap. Det är ytterligare ett led i SD:s ständiga taktiserande, säger Kasselstrand.

SD: ”Natofrågan bara ett svepskäl”

SD:s gruppledare Mattias Karlsson slår ifrån sig kritiken om att partiet skulle ha svängt i Natofrågan:

–Det är inte sant. Motståndet mot Nato finns inskrivet i vårt principprogram. Det enda som vi har sagt är att frågan är så tung att den måste föregås av en folkomröstning. Jag betraktar det som ett svepskäl, säger Karlsson till Aftonbladet.

Anledningen till att Jansson lämnar beror på att han har haft ”svårt att förlika sig med partiets förnyelseprocess”, enligt gruppledaren.

– Han har motsatt sig varje avgörande steg i partiets utveckling, från att byta partiloggan till att kasta ut radikala element, säger Mattias Karlsson.

Tidigare har SD-politikerna Jeff Ahl och Olle Felten lämnat SD och istället gått över till nya partiet, enligt gruppledaren.

Karlsson ser dock inte det nya partiet som ett hot.

– Att de tar över personer som vi sparkat ut eller inte vill ha kvar ser jag inte som något större problem, sade han tidigare till Aftonbladet.

Mikael Jansson.