Göran har fått ett räcke – efter 36 års kamp

Publicerad 2018-08-29

Under sina år som boende vid en olycksdrabbad väg har Göran Grönhammar sett ett flertal avåkningar och olyckor. Även han själv har varit nära att bli påkörd. Men nu har Trafikverket äntligen satt upp ett räcke som skydd, skriver SVT Småland.

– Man känner sig rätt så nöjd när man tar fram skottskärran och lastar den med ved och kör i skydd av räcket, säger han till Aftonbladet.

Sedan 1982 har Göran Grönhammar bott intill Vällehorvabacken på väg 752 i Figeholm där flera bilar råkat ut för avåkningar och olyckor.

– Det har varit många olyckor, det har varit dyrt för försäkringsbolagen. Redan efter ett halvår var första avåkningen på grund av den skarpa kurvan, säger Göran.

Under åren har han dokumenterat cirka 30 avåkningar av olika sorter och lyckats få ihop en power point-presentation på 32 sidor.

– Jag brukar underhålla gäster genom att visa den, det uppskattas, säger han.

Då han har en bod vid kurvan som han brukar besöka har han själv varit nära att råka illa ut när bilarna åkt av, något även SVT Småland skrivit om.

– Jag höll på att bli påkörd av en bilist när det var svart is på asfalten. Jag blev väldigt rädd och fick springa undan och kasta mig åt sidan för att inte bli överkörd.

Göran tog kontakt med Trafikverket om att minimera olycksrisken men inget hände – därför satte han ut en sten på ett ton istället som han kunde ha som skydd.

– Men det tyckte Trafikverket var för farligt för bilisterna då de skulle bli skadade. Så då sa jag att då får de sätta upp ett räcke istället för att skydda dem.

”Räcket ser bra ut”

Till sist kom Trafikverket med ett besked – det skulle sättas upp ett 26 meter långt räcke. I början av augusti var räcket på plats, det saknas dock reflexer. Men Görans kamp är äntligen över.

– Räcket ser bra ut, det passar bra här och jag har en bra plats mellan räcket fram till boden. Jag kan gå till och från vedboden och redskapsboden för att hämta mina grejer samt köra min skottkärra. Man känner sig rätt så nöjd när man tar fram skottskärran och lastar den med ved och kör i skydd av räcket ner mot huset och sen tvärs över vägen.

Trots räcket tror han att det kommer att ske olyckor ändå, fast lindrigare.

– Någon kommer kanske råka köra upp på den fina räcket, får se hur de balanserar då.

Följ ämnen i artikeln