Obama bryter tystnaden om Trump: ”Vi lever i farliga tider”

Varnade för efterträdaren inför mellanårsvalen i USA

Uppdaterad 2018-10-22 | Publicerad 2018-09-08

Tidigare presidenter brukar dra sig för att kritisera sina efterträdare.

Men när Barack Obama höll tal inför de amerikanska mellanårsvalen tog han bladet från munnen – och det rejält.

– Vi lever i extraordinära tider. Och de är farliga tider, sa Obama i en osande attack på Donald Trump.

Efter att Barack Obama lämnade Vita huset i januari 2017 så har han hållit sig borta från de stora scenerna. Men nu verkar den mycket populäre ex-presidenten ha bestämt sig för att sluta tiga.

Under minnesceremonin för den republikanska senatorn John McCain i helgen riktade Obama hård kritik mot president Donald Trump. På fredagskvällen la han i några växlar till.

– Det började inte med Donald Trump. Han är ett symtom, inte orsaken. Han kapitaliserar på raseriet som politiker har underblåst i åratal, sa Obama när han talade inför studenter på universitetet i Illinois.

Obama: Trump är farlig

Obama beskrev Trump som en president som är så farlig att han kände sig tvingad att bryta mot traditionen – och varna det amerikanska folket.

– Jag är här i dag eftersom vi står inför ett avgörande ögonblick där vi måste bestämma oss för vilka vi är, och vad det är som vi står för.

Barack Obama talar vid University of Illinois Urbana-Champaign i Urbana, Illinois, den 7:e september 2018.

Obama tog också upp de uppmärksammade avslöjandena om att anställda i Trumps administration undanhåller information från presidenten.

– De gör oss inte någon tjänst genom att sprida 90 procent av galenskaperna som kommer ut från Vita huset, och sedan stoppar resterande tio procent.

– Det är inte så här som saker och ting ska fundera. Det här är inte normalt. Vi lever i extraordinära tider, och det är farliga tider.

Uppmanar människor att rösta

Talet markerade starten för Obamas kampanj inför de amerikanska mellanårsvalen, som äger rum i november. Då är det val till alla 435 säten i representanthuset, och 35 av senatens 100 platser.

Ex-presidenten vädjade till studenterna i Illinois att ta sig till vallokalerna och göra sina röster hörda.

– Vår demokrati hänger på att ni röstar. Mer står på spel än någonsin tidigare, konsekvenserna om vi står bredvid och tittar på kan bli väldigt allvarliga, sa Obama.