Bäddat för strid om stopplag för nödläge

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-02-22

Genom att lägga fram en resolution om att avsluta president Donald Trumps utlysta nödläge vid USA:s södra gräns bäddar Demokraterna i kongressen för en öppen fajt – både med Vita huset och inom Republikanerna.

Resolutionen, som skrivits av Texasdemokraten Joaquin Castro, presenterades i det demokratledda representanthuset på fredagen. Representanthusets talman, Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi, säger att kammaren ska rösta om den på tisdag.

Pelosi har manat ledamöter från båda partierna att ställa sig bakom skrivelsen. Liksom sina partikamrater anser hon att president Trump gick alldeles för långt när han i förra veckan utlyste nödläge med hänvisning till "en invasion" av papperslösa migranter vid USA:s södra gräns – ett argument som ifrågasatts av experter.

Resolutionen i sig är ett stort nederlag för presidenten och något som bäddar för fortsatt strid med kongressen. Men passerar skrivelsen senaten planerar Trump att stoppa den med sitt allra första veto, rapporterar Reuters.

Ett presidentveto innebär att resolutionen nått vägs ände. För att köra över ett sådant krävs två tredjedelar av kongressledamöternas röster och det kan inte Demokraterna få ihop.

Olustigt val

Skälet till nödläget var att Trump ville säkra närmare 6 miljarder dollar, cirka 55 miljarder kronor, för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Detta efter att "enbart" ha fått knappt 1,4 miljarder dollar i en kongressuppgörelse om gränssäkerhet.

"Presidentens beslut att gå utanför lagens gränser för att få det han misslyckades med genom den grundlagsskyddade lagstiftande processen är ett brott mot konstitutionen och måste avbrytas", skriver Pelosi i ett brev till sina kollegor enligt medier.

Men i den republikanledda senaten lär åsikterna om detta gå isär. Många republikaner är måna om sin relation till Trump och upplever det som olustigt att tvingas ta ställning till "sin" presidents utlysta nödläge.

Samtidigt är ämnet principiellt viktigt eftersom nödläget kan ses som ett prejudikat, vilket flera republikaner framhållit: Framtida demokratiska presidenter skulle kunna göra detsamma, med hänvisning till vapenlagar eller något annat som ligger dem varmt om hjärtat.

Framtidsoro

– Tänk om någon annan anser att klimatförändringarna utgör ett nödläge, vad kommer de att göra och hur långt kan de gå, frågade sig South Dakotasenatorn Mike Rounds nyligen i tv-kanalen CNN.

Andra tongivande republikaner, som Texassenatorn John Cornyn, har också uttryckt sig kritiskt mot nödläget.

Republikanerna har i dag 53 av de 100 platserna i senaten. Om de ska stoppa resolutionen har de inte råd att förlora så många röster. Den mittenorienterade Mainerepublikanen Susan Collins har redan sagt att hon tänker rösta ja.

Lägg därtill att skrivelsen är så kallad prioriterad, vilket innebär att senaten måste rösta om den senast 18 dagar efter representanthuset. Majoritetsledare Mitch McConnell har därmed inte så lång tid på sig att få partikamraterna att rätta in sig i ledet.

Det utlysta nödläget är även utmanat i domstol. I stämningarna hävdas att det är konstitutionsvidrigt av presidenten att flytta pengar från andra budgetposter till murbygget, eftersom det är kongressen som fattar beslut om hur statliga pengar fördelas. Själva nödläget ifrågasätts också.

Följ ämnen i artikeln