Hård kritik mot budgeten: ”Yxhugg mot svensk skola och sjukvård”

Publicerad 2023-04-17

Kommuner och regioner får inte mer pengar – trots inflation och ökade kostnader.

Finansregionrådet Aida Hadzialic (S) i Stockholm säger att regeringens agerande kommer att leda till en omfattande välfärdskris.

– Det är ett yxhugg mot svensk skola och sjukvård.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade regeringens vårändringsbudget under måndagsmorgonen.

Regeringens vårbudget innehåller inga ytterligare pengar till kommuner och regioner. Detta trots att många delar av Sverige kämpar med dålig ekonomi på grund av höjd inflation.

Aida Hadzialic, finansregionråd i Stockholm för Socialdemokraterna, är mycket kritisk till de uteblivna pengarna.

– Budgeten kommer leda till kris i svensk sjukvård och skola. Det är inte en fråga om, utan när det kommer ske, säger hon.

”Handlingsförlamning”

Sveriges kommuner och regioner anser att det behövs ett tillskott på över 20 miljarder kronor för att dagens välfärdsnivå ska kunna bibehållas, säger Hadzialic. Detta utöver de 12 miljarder som redan har skjutits till.

Vårbudgeten ska vara återhållsam, ännu mer viktigt i år när inflationen är så hög, varför ska återhållsamheten frångås?

– Vi ska bekämpa inflationen. Problemet är att regeringens handlingsförlamning kommer att leda till en välfärdskris. Lärare och sjuksköterskor riskerar att sägas upp. Kärnverksamheten kommer inte att fungera.

Finansregionrådet Aida Hadzialic (S)

Svantesson säger att regeringen är beredd att skjuta till mer pengar och att man återkommer i höst. Varför är du inte nöjd med det beskedet?

– Det duger inte. Krisen är här, här och nu.

”Resurserna ska användas”

Region Stockholm gick med överskott förra året, kan inte de pengarna användas?

– På samma sätt har regeringen fått ärva en väldigt god ekonomi från Magdalena Andersson som sparat i ladorna. Tanken är att resurserna ska användas vid en kris som denna.

Aftonbladet har även sökt Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson (M), men hans pressekreterare meddelar att han avstår kommentarer.

”Ställer sig vid sidan om”

PRO, Pensionärernas riksorganisation, är kritiskt till att regeringen inte skjuter till mer pengar till kommunerna, och specifikt äldreomsorgen, i vårbudgeten.

Något som särskilt tas upp i PRO:s kommentar till vårbudgeten är Äldreomsorgslyftet, en statlig satsning som tillkom år 2020 för att höja kompetensen i äldreomsorgen och som upphör vid årsskiftet.

PRO anser att regeringen hade behövt förlänga satsningen för att möta de växande kraven på äldreomsorgen som ett växande antal äldre leder till.

– Sverige behöver en regering som stödjer välfärden i krisen. Men regeringen ställer sig vid sidan om och tittar på. Jag är rädd för att det kan bli tufft i äldreomsorgen när det blir allt svårare att rekrytera. Kostnaderna ökar kraftigt men staten ökar inte anslagen, säger ordföranden Åsa Lindestam i ett pressmeddelande.

Kritik från Timbro

Kritik kommer också från den marknadsliberala tankesmedja Timbro. Vd:n Benjamin Dousa, som tidigare varit moderat politiker, är starkt kritisk till vårändringsbudgeten, som han menar går till höjda bidrag istället för mer pengar till de som arbetar.

– Avvecklingen av arbetslinjen fortsätter. 1 000 miljoner av skattebetalarnas pengar går till höjda bidrag, men den som jobbar får inte ett öre. Det är inte en borgerlig, liberal, budget, säger Dousa i en kommentar.

– Sedan regeringen kom på plats har man på det ekonomiska området inte gått fram med en enda reform. Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda. Det är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen?

Öppnar för mer pengar

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att regeringen följer utvecklingen och att den är beredd att skjuta till mer pengar.

– Det kommer behövas mer, jag är rätt säker på det. Vi återkommer i höst med bedömningen hur det kommer se ut framåt, sa hon när budgeten presenterades på en pressträff.