Hackade företag polisanmäler nästan aldrig: ”Bara bullshit”

Publicerad 2024-02-07

Stulen data ligger uppe för försäljning på ryska hackerforum, visar Aftonbladets granskning.

Men företagen vågar varken uttala sig öppet eller polisanmäla.

– Det är obehagligt, jobbigt och störande, säger en företagsägare.

Genom att kontakta hackare som säljer olika dataintrång i stängda ryska hackerforumen har Aftonbladet fått en lista på de svenska organisationer och företag som kan hackas.

– Jag har ringt vår IT-kille och har vidtagit förebyggande åtgärder, säger vd på ett företag som fanns med på hackarnas lista.

”Går vidare med livet”

Aftonbladet har varit i kontakt med alla företag på listan – även en skola och ett universitet – men endast två av dem går med på att bli citerade.

– Det är tråkigt att kriminella känner sig fria att hacka utan att det blir någon påföljd. Det enda vi kan göra är att vidta säkerhetsåtgärder, säger en företagsägare till en inredningsbutik.

Det är inte första gången som inredningsbutikens hemsida har hackats. Senast utsattes butiken för något som kallas för svart digital marknadsföring. Då länkades hela hemsidans innehåll till japanska sajter.

Har ni gjort en polisanmälan?

– Nej, det är bara bullshit! Vi rensar bara viruset, återställer allt och går vidare med livet. Vad ska polisen göra?

Mindre än tre procent polisanmäler

Mindre än tre procent av de företagen som har utsatts för hackerattacker gör en polisanmälan, enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum inom Noa.

– Företagen vill inte att det skulle komma ut för då väljer kunderna att gå någon annanstans, säger Olsson.

Bilden bekräftas av företagen och universiteten själva.

– Jag vill vara anonym för att det är dålig marknadsföring för oss när folk får reda på att vi har blivit hackade. Det är inte bra att våra uppgifter ligger ute till försäljning på darknet, säger ägaren till inredningsbutiken.

”Ingen vill ta ansvar”

Det är företagens egna ansvar att skydda sig mot dataintrång. Polisen blir inkopplad när det redan har skett en hackerattack och en utredning påbörjats. Därför blir det problematiskt för polisen om attackerna inte anmäls.

– Då kan vi inte få mer resurser för att motverka hackare och på så sätt kunna göra mer för att förhindra det, säger Olsson.

Men företagen tycker annorlunda.

– Ingen vill ta ansvar. Polisen har inte de resurserna. Ska de utreda mord eller någon som blev hackad? säger ägaren till inredningsbutiken.

Följ ämnen i artikeln