Naturliga skogar bättre rustade för torka

Publicerad 2023-06-21

Naturskog utan mänsklig påverkan klarar torkan bäst, visar ny studie vid Lunds Universitet.

En majoritet av skogarna i Sverige består av produktionsskog som saknar mångfald av trädslag. En ny studie från Lunds Universitet visar att urskogen klarade sig bättre än den brukade skogen under den torra sommaren 2018. Bara en mindre del består av primärskogar eller urskogar, det vill säga naturliga skogar som inte påverkats så mycket av mänsklig aktivitet.

Torka under somrarna förutspås drabba de nordliga skogarna betydligt oftare i framtiden på grund av klimatförändringarna.

Hittills har det varit okänt hur de obrukade urskogarna och de skötta så kallade  sekundärskogarna reagerar på torka.

– Resultaten visade att skötta sekundärskogar i Sverige var mer påverkade av torkan än vad naturliga primärskogar var, kommenterar forskaren Anders Ahlström vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

I studien använde forskarna satellitbilder och en karta som visar över 300 primärskogar i Sverige. Genom att analysera ett högupplöst vegetationsindex över urskogarna och deras omgivande buffertzoner, som representerar sekundärskogar med liknande miljö och torka som 2018, kunde forskarlaget få en bild av hur den torra sommaren slog mot de olika skogstyperna.