Trafikverket: Omfattande skador på järnvägen efter olyckan

Publicerad 2024-01-15

En person dog och ytterligare elva personer skadades när ett pendeltåg kolliderade med en lastbil.

Skadorna på järnvägsanläggningen beskriv som väldigt omfattande och kommer ta lång tid att återställda.

– Ett teknikhus är helt förstört tillsammans med 500 meter av banan, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör Trafikverket.

Lastbilen fastnade i snö på tågrälsen vid en plankorsning öster om Uddevalla. Chauffören försökte varna lokföraren men tåget hann inte bromsa i tid.

Släpet på lastbilen som fraktade prefabricerade betongelement kördes på.

Lokföraren, en man i 65-årsåldern, dog i samband med kollisionen. Ytterligare elva personer befann sig ombord.

Skadorna på järnvägsanläggningen uppskattas vara mycket omfattande.

– Ett teknikhus är helt förstört tillsammans med 500 meter av banan. Kontaktledningen är nedriven och kontaktstolpar är skadade. Det ligger betongbalkar utspridda och några har förstört en bondgård i närheten, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör Trafikverket.

Inspektion av järnvägen efter dödsolyckan.

Besiktigades för tio dagar sedan

Plankorsningen består av både bommar och signalljus och en kontroll av anläggningen skedde, enligt Trafikverket, för bara tio dagar sedan.

– Det gjordes en besiktning där den 5 januari i år. Då upptäcktes inga anmärkningar men om det har hänt något sedan dess det måste utredas, säger Wolffram.

I dagsläget finns det ingen prognos för när arbetet med att återställa järnvägen kan vara klar. För att lyfta bort tåget och lastbilen måste man först bygga en ny provisorisk väg.

– Vi skickade direkt en olycksplatsansvarig till platsen så det är folk där. Det kan också hända att man anträffar mer skador när tåget och lastbilen lyfts bort, säger Wolffram.

Även polisen har inlett en utredningen som i nuläget rubriceras som vårdslöshet i trafik.

Följ ämnen i artikeln