Extremtorka i Sverige – så ser det ut där du bor

Publicerad 2023-06-14

Torkan är extrem i södra Sverige och flera skogsbränder har härjat i landet under de senaste dagarna.

SMHI varnar om risk för vattenbrist i delar av södra Sverige.

– Tråkigt att säga det nu när det är sol, men vi önskar minst en veckas regn, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Sommarvärmen sveper in över landet och i veckan väntas temperaturer på 30 grader ända upp till Sundsvall. Samtidigt syns baksidan av en het sommar.

Bara under de senaste dagarna har ett tiotal skogsbränder härjat över landet. Platserna är flera: Ronneby, Alsterbro, Delsjönäset, Herrljunga, Strängnäs och Nyköping för att nämna några.

Med en värme över det normala och utan nederbörd i sikte blir det torrt. SMHI visar nederbörden för juni: lägre än normalt. I delar av södra Sverige är torkan så allvarlig att vattenbrist råder.

Uttorkat vattendrag i Onsala.

TV4:s meteorolog Madeleine Westin har kallat situationen för katastrofal. Torkan i skog och mark är i år värre än skogsbrandsåret 2018.

På SMHI:s bilder för brandriskprognosen under veckan lyser halva Sverige rött. Högsta klassen för brandrisk 5E håller i sig tills lördag.

På söndagen lättas situationen något, till brandrisk klass 5 ”mycket torrt”. Länsstyrelser över landet har utfärdat skärpt eldningsförbud och eldningsförbud, med undantag för Norrland.

En veckas regn på önskelistan

– Tråkigt att säga det nu när det är sol, men vi önskar minst en veckas regn, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare på Räddningstjänsten Storgöteborg när Aftonbladet når honom.

I Nordsjön utanför Mölnlycke har räddningstjänsten jobbat hela dagen för att släcka en skogsbrand som började på måndagen. Stefan Karlsson säger att torkan har gjort släckningsarbetet extra besvärligt.

– Det stora problemet är att vi kommer åt branden på ytan, men har djupgående torka i markskiftena. Vi kan behöva vara kvar flera dygn för att vattna marken även om ytan släcks, säger han.

Karta på var eldningsförbud råder i Sverige. Orange: eldningsförbud. Röd: skärpt eldningsförbud.

Glöd från en ytsläckt brand kan blossa upp med vind och snabbt sätta torr mark i brand. Men inför sommaren bedömer Stefan Karlsson ändå kapaciteten som god.

– Vi jobbar proaktivt och får flygburet stöd från MSB med helikoptrar och flygplan. De resurserna är väldigt viktiga för arbetet, säger Stefan Karlsson

Han råder allmänheten till försiktighet.

– Var uppmärksam på eldningsförbuden, säger Stefan Karlsson.