Åklagare om Kinberg Batra: Luddig lagstiftning skadar tilltron

Publicerad 2024-04-16

Lagen som reglerar vad myndighetschefer får göra är för luddig.

Det anser statsåklagare Thomas Forsberg som i dag meddelar att han inte inleder förundersökning mot Anna Kinberg Batra.

– Vi jobbar med utgångspunkten att tilltron till myndigheter och rättsväsende ska vara högt. Då krävs det också ordning och reda.

Landshövding Anna Kinberg Batra polisanmäldes efter Aftonbladets avslöjande om att hon anställt en vän som planeringschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

I dag meddelade statsåklagare Thomas Forsberg att han inte inleder någon förundersökning om tjänstefel.

– Jag har kommit fram till att Länsstyrelsens valda sätt att utlysa tjänsten inte på ett uppenbart sätt kan anses strida mot anställningsförordningens knapphändiga krav. Även om avvikelser har skett från myndighetens normala rutiner innebär det inte att ett brott har begåtts, säger han.

Anna Kinberg Batra.

Olämpligt men inte brottsligt

Han tillägger att Justitieombudsmannen, JO, tidigare granskat ett snarlikt fall, något som Aftonbladet skrivit om, och att man där nöjt sig med att kritisera myndighetschefen i fråga.

Är Anna Kinberg Batras agerande olämpligt men inte brottsligt?

– Ja, så kan man sammanfatta det.

Statsåklagaren anser dock att lagen som reglerar anställningsförordningen är luddigt utformad. Det finns inga konkreta skrivelser om vad myndighetschefer måste förhålla sig till, vilket kan skada allmänhetens förtroende för myndigheter, anser han.

Krävs ordning och reda

– Det kan uppstå situationer där allmänheten betraktar något som korrupt. Man kan rikta kritik mot myndigheter att det inte finns tydliga anvisningar hur de ska agera. Det är naturligtvis inte bra. Vi jobbar med utgångspunkten att tilltron till myndigheter och rättsväsende ska vara högt. Då krävs det också ordning och reda. Man kan inte säga att den här typen av formuleringar är bra, det är min uppfattning.

Parallellt med åklagaren utreder även Justitieombudsmannen, JO, Anna Kinberg Batras agerande. Det pågår också en intern utredning på Länsstyrelsen i Stockholm.

Åklagare Thomas Forsberg.