Regeringskrisen uppmärksammas utomlands

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandalen runt Transportstyrelsen och den pågående regeringskrisen uppmärksammas i utländsk media.

”Sverige sjunker ner i politiskt kaos”, skriver amerikanska Bloomberg.

1 av 3 | Foto: Bloomberg

Utländska medier har tidigare i veckan berört it-skandalen i Sverige. Men i samband med att Alliansens partiledare meddelade att de bestämt sig för att väcka misstroendeförklaring mot tre av statsminister Stefan Löfvens ministrar, har fler medier hakat på bevakningen.

Amerikanska Bloomberg skriver att ”Skandinaviens största ekonomi är drabbad av en politisk kris som hotar att välta den socialdemokratiskt ledda regeringen innan sommaren är slut”.

– Löfven har rätt att utlysa extraval men det är mer troligt att han avgår, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Bloomberg.

Situationen beskrivs som ett ”politiskt kaos” och Bloomberg lyfter fram att höstens skattehöjningar och kommande reformer nu hotas.

– Sverige har råd med viss politisk osäkerhet, eftersom vi har starka finanser, men det kan inte pågå hur länge som helst, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

– Långsiktig politisk förlamning kan komma få ekonomiska konsekvenser.

Även amerikanska medier som ABC News och New York Times rapporterar om den pågående regeringskrisen.

Toppnyhet i Norge

I Norge är händelseutvecklingen toppnyhet på flera av tidningarnas sajter. Verdens Gang har rubriken ”Politiskt kaos i Sverige”.

”Under ett möte i kväll i Rosenbad, kan den svenska regeringen komma att meddela sin avgång”, skriver den norska kvällstidningen.

Också Dagbladet i Norge skriver med hänvisning till SVT och Aftonbladets rapportering.

”Sverige läcker uppgifter om nästan alla sina medborgare i ett drag som kan fälla regeringen”. Så rubriksätter brittiska Independent en artikel.

De stora nyhetsbyråerna AP och Reuters rapporterar.

”Det kommer som ett minimum skada den vänstergröna minoritetsregeringen och kan leda till ett extraval”, skriver Reuters.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM