Arla

Efter hoten – bönderna ställer in kosläpp: ”Vill inte utsätta sig”

avNicole Gustafsson

I samband med vårens frammarsch öppnar landets alla gårdar upp dörrarna och släpper ut sina kor.

De populära kosläppen lockar många besökare, men i år väljer flera bönder att ställa in sina kosläpp – efter att de fått motta hot av djurrättsaktivister.

Det nalkas vår, vilket innebär att det är dags för landets kor att göra entré ute i det gröna. Kosläppen sker årligen, men i år väljer flera bönder att ställa in den populära aktiviteten – efter hot.

Flera bönder har nämligen blivit påhoppade av djurrättsaktivisten i samband med att kosläppen närmar sig. Enligt P4 Gävleborg ska aktivisterna ha sagt att de kommer närvara vid böndernas kosläpp för att skapa oreda och skrämmas.

Efter att flera bönder utsatts för detta har nu LRF Gävleborg valt att ställa in de planerade kosläppen vid Arlas gårdar i Gästrikland.

– Det har varit ett oerhört tungt år för våra mjölkbönder i och med den svåra torkan och nödslakt på djur. Man vill inte utsätta sig för det här också, säger Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF Gävleborg till SVT Gävleborg.

”De vill bara bråka”

Det är inte enbart bönder som har gårdar i Gästrikland som drabbats av hot från aktivister. Även bönder i bland annat Hälsingland och Dalarna har blivit utsatta för hot och hat av aktivister. Flera bönder har också hört av sig till LRF och känt sig hotade.

– Det här är inte individer som månar om djuren. De vill bara bråka, säger Lotta Zetterlund till radiokanalen.

Bönderna på Arlas gårdar i Gästrikland kommer i år inte ha ett event kring årets kosläpp. Arla har dessutom polisanmält händelserna och poliser ser allvarligt på hoten som riktas mot bönderna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arla

Kor

Lantbruk