Elevassistent misstänkt för flera års sexualbrott mot barn

avMaria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:

En elevassistent på en skola i Västerbotten är misstänkt för flera grova sexualbrott mot barn.

Mannen ska bland annat ha erbjudit barn pengar eller fördelar i spelet Fortnite i utbyte mot sexuella handlingar.

Övergreppen har i vissa fall skett i skolans lokaler, skriver VK.

Elevassistenten misstänks för totalt 43 åtalspunkter, flera av dem grova sexualbrott mot barn – under elva års tid. På måndag börjar rättegången mot den skolanställde där 13 barn finns som målsägande. Det handlar om grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn och barnpornografi, skriver tidningen VK.

Flera övergrepp ska ha skett i skolans lokaler, men också på simhallen i anslutning till skolarbete. Några av övergreppen ska också ha skett i mannens bostad. Enligt kammaråklagare Anna Lundberg, som lett utredningen, ser man brotten som grova då elevassistenten ska ha missbrukat sitt förtroende till offren.

– Han har varit anställd som klass- eller elevassistent till flera av målsäganden när brotten har skett, eller så har han haft en kontakt med dem efteråt på skolan. Då menar jag att man får se det som att han har missbrukat sin ställning. Det gör brotten grova, säger hon till VK.

1 av 2 | Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Elevasisstenten misstänks för sexbrott mot 13 barn. Arkivbild

Rättegång i 13 dagar

Mannen häktades i mars och har jobbat på skolan i ett par år men arbetat med barn i kommunen sedan 2011.

Enligt verksamhetschefen över för- och grundskolan har kommunen som rutin vid en anställning att begära utdrag från brottsregistret. Så har man även gjort i detta fall utan att hitta något på den nu misstänkta mannen.

– Det är klart att man är bekymrad över den situationen som har uppstått. Vi känner en oerhört stark empati för de barn som har drabbats av det här och med deras familjer naturligtvis, säger verksamhetschefen till tidningen.

Detta är våldtäkt enligt lagen 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM