Butiker i USA fyller upp med skottsäkra ryggsäckar inför skolstarten

Publicerad 2019-08-09

Snart är det skolstart i USA – som drabbades av två masskjutningar i helgen.

Då fyller butikerna upp med skottsäkra ryggsäckar till barnen.

– Det är väldigt läskigt att barn måste skyddas så, men om det är nödvändigt så antar jag att det inte skadar, säger Jean Braye från Springfield.

Minst 31 personer dog när USA i helgen drabbades av två masskjutningar. På morgontimmarna den 3 augusti sköt Patrick Crusius, 21, ihjäl 22 personer och skadade minst lika många i ett shoppingcenter i El Paso, Texas. Morgonen efter började 24-årige Connor Betts skjuta omkring sig på en bargata i Dayton, Ohio.

Då börjar amerikanska butiker fylla upp hyllorna med skottsäkra ryggsäckar inför skolstarten.

– De går igenom en massa hårda tester för att vi ska vara säkra på att barnet är tryggt, säger Kevin Pologurto, som är butikschef på kontorsbutiken Office Depot i Springfield, Illinois, till tv-kanalen WCHS.

Kostar uppemot 1 900 kronor

Alla modeller har testats med fem skott från en pistol.

– Varje ryggsäck kommer med ett rapportkort så att du vet att den testats och att den är säker.

En ryggsäck kostar mellan 170 och 200 dollar – omkring 1 600–1 900 kronor. Pologurto har sex syskondöttrar och en syskonson och hoppas att de kommer att bära skyddsrycksäck till skolan.

– Detta är någonting jag skulle vilja se dem med på grund av allt som händer, säger han.

– Säkerheten betyder mycket för mig.

”Väldigt läskigt”

Anthony Mayfield, som är länsöverhuvud i Sangamonområdet där Springfield är huvudstad, ser bekymrat på nytillskottet bland skolprylarna i amerikanska butiker.

– Jag tycker att det är ett tragiskt tecken på dagens samhälle att vi har sådana diskussioner och produkter för våra barn, säger han till WCHS.

– Generellt sett så tycker jag att det är en bra ide om du vill göra det för ditt barn. Jag tycker att det är bra att utbilda dem och lära dem hur man gör om en sådan situation skulle inträffa.

Springfieldinvånaren Jean Braye håller också med, enligt tv-kanalen.

– Jag tycker att det är väldigt läskigt att barn måste skyddas så, men om det är nödvändigt så antar jag att det inte skadar att ha dem, säger han.

Följ ämnen i artikeln