Fler vilda tigrar i Indien

Jenny Rydberg/TT

Publicerad 2019-07-29

Antalet tigrar i Indien har blivit fler. Arkivbild.

Antalet vilda tigrar i Indien har ökat med mer än 30 procent på fyra år. Nu beräknas nästan 3 000 vilda tigrar finnas i landet.

Under 15 månaders tid har 26 000 dolda kameror dokumenterat tigrar i olika områden i Indien där djuren brukar röra sig. Med hjälp av olika datorsystem har man sedan analyserat bildmaterialet för att identifiera de olika individerna och därigenom avgöra hur många tigrar som finns kvar i landet.

– Skalan och omfattningen på den här undersökningen går inte att jämföra med något annat som gjorts globalt, säger Rajesh Gopal, generalsekreterare för Global tiger forum.

Ingick avtal

Resultatet av undersökningen var glädjande. Under de fyra år som har gått sedan population senast undersöktes har antalet tigrar i Indien ökat från 2 226 till 2 967, en ökning med över 30 procent.

Tigern är utrotningshotad och 2010 såg det riktigt illa ut – då beräknades endast 3 200 tigrar finnas kvar i hela världen.

Samma år ingick 13 länder, däribland Indien, ett avtal med målet att fördubbla antalet tigrar till år 2022.

Tjuvjakt hotar

Den utbredda tjuvjakten är ett av de stora hoten mot tigern i Indien. Tjuvjägare kan tjäna stora summor, då tigerns olika kroppsdelar bland annat används inom traditionell kinesisk medicin.

Befolkningsökningen i Indien leder också till att människornas bostadsområden byggs allt närmare de områden där tigrarna lever, något som leder till fler konfrontationer mellan tigrar och människor.