UD-delegation på plats i tidigare IS-territorium

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-06-18

En svensk delegation från UD och Sida anländer i dag till norra Syrien.

Men de planerar inte att besöka det ökända lägret al-Hol där 25 svenska kvinnor och 60 barn hålls fångna.

– Syftet är att på plats se de behov som uppstått i efterdyningarna av att IS besegrats territoriellt, säger en medarbetare på UD:s presstjänst.

Aftonbladet kan nu avslöja att en svensk delegation från UD och Sida i dag anländer till norra Syrien.

I samma område ligger det ökända lägret al-Hol där 25 kvinnor och 60 barn med kopplingar till Sverige lever som fångar. Kvinnorna tillhörde tidigare den nu besegrade terrorgruppen IS.

– De svenska representanterna är inte där för att hämta barn med koppling till Sverige, säger en medarbetare på UD:s presstjänst.

– Syftet med resan är att möta företrädare för den lokala administrationen och partners inom ramen för anti-ISIL-koalitionen.

Låst läge för kvinnorna

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta om det låsta läget i förhandlingarna om de kvinnor från Sverige som anslutit sig till IS. Det kurdiska självstyret kräver enligt regeringen att Sverige ska ställa kvinnorna inför rätta. I annat fall kommer de inte tillåtas lämna al-Hol.

Till Aftonbladet säger Shiar Ali, representant i Sverige för det kurdiska självstyret att de kvinnor som har begått brott i första hand ska ställas inför rätta och dömas på plats.

– Men om de finns kvinnor som är oskyldiga kan Sverige såklart hämta dem.

Den svenska delegationen ska inte besöka al-Hol under besöket i Syrien vilket väcker kritik bland anhöriga till de kvinnor och barn som lever där.

– Jag tycker att det är ansvarslöst av dem att inte med egna ögon vilja se lägret och hur svåra förhållanden som råder där. Kvinnor och barn riskerar att dö, säger en anhörig.

Enligt UD handlar besöket om att på plats se de behov som uppstått i efterdyningarna av att IS besegrats territoriellt.

Ingen minister med

– Det är viktigt att vi, i egenskap av koalitionsmedlem och stort givarland, kan se hur vi kan bidra till en bättre framtid för de som utsatts för IS avskyvärda brott, säger en medarbetare på UD:s presstjänst.

Ingen minister ska enligt uppgift vara med på resan.

Den humanitära situationen i al-Hol blir allt svårare. Temperaturen dagtid är över 40 grader och sjukdomar sprids snabbt. Minst två av kvinnorna med koppling till Sverige är svårt sjuka.

Hot och våld inne i lägret

Samtidigt förekommer hot och våld i lägret. Enligt flera källor till Aftonbladet styrs alla som lever där av personer som fortfarande är lojala med IS.

”Khawarij (extrem tolkningar av islam. reds anm.) vill attackera somaliska svenskar. Jag måste hålla mig vaken i natt. En kom in med kniv medan jag och barnen åt” skrev en 25-årig kvinna i ett textmeddelande till anhöriga i Sverige som Aftonbladet tidigare tagit del av.

En annan kvinna berättar om det sanitära läget:

”Det ligger skräp och avföring runt tälten”. ”Vi har inte tillgång till el, vilket innebär att vi inte kan ha fläkt eller annat som kan svalka oss. Det är 50 graders värme.”


PODD: Så besegrades terrorsekten IS

Terrorgruppen IS sista fäste har fallit efter flera års strider. I Aftonbladet Daily försöker vi reda ut hur IS kunde bli så stora, och hur de slutligen besegrades.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen