Studie: Så påverkas kroppen i rymden

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2019-04-13

Scott Kelly efter att han landat i mars 2016.

Ett amerikanskt tvillingpar, båda astronauter, gav forskare möjlighet att närmare undersöka hur människan påverkas av rymdvistelser.

Scott Kelly tillbringade 340 dagar i på rymdstationen ISS. Hans enäggstvilling Mark Kelly stannade på jorden, och tvillingparet passade därmed perfekt för att jämföra hur långa rymdvistelser egentligen påverkar människan.

Under 25 månader testade forskare tvillingarnas blod, urin och avföring, både före och efter rymdvistelsen i Scotts fall.

– Den här tvillingstudien är den mest omfattande inblick vi haft när det gäller hur människokroppen påverkas av rymdfärder, säger Susan Bailey, biolog vid Colorado State University, till Nature.

Scott Kelly drabbades under rymdvistelsen av en förtjockning av halshinnan och näthinnan, viktminskning, förändringar i tarmfloran, minskade kognitiva förmågor och att arvsmassan påverkades.

– Återvändandet var mycket värre än anpassningen när jag kom upp dit, säger Scott Kelly enligt nyhetsbyrån Reuters, och tillägger att det kändes som att han hade influensa de första dagarna efter landningen och att han var trött under lång tid framöver.

Efter ett halvår på jorden återgick de flesta förändringarna i Scott Kellys kropp till det normala igen. Men det gällde inte allt. Några genetiska förändringar, som drabbat kromosomerna, kvarstod.

Det kan bero på bland annat rymdstrålning eller viktlöshet, enligt forskarna.

Även om den aktuella studien bara handlar om två personer hoppas Nasa att den ska vara till hjälp för framtida forskning.