Larmet: Halv miljon insektsarter riskerar att dö

Uppdaterad 2020-02-18 | Publicerad 2020-02-16

En halv miljon insektsarter riskerar att dö.

Och med insekterna försvinner fåglarna.

– Mänskliga aktiviteter ligger bakom nästan hela nedgången, säger biologen Pedro Cardoso till AFP.

Mellan fem och tio procent av världens alla insektsarter har redan gått under sedan världen började industrialiseras i början av 1800-talet.

Nu väntas insektsdöden att accelerera.

Av den miljon växt- och djurarter som hotas att utplånas på jorden är hälften insekter, rapporterar AFP. Om de tillåts försvinna kan det innebära en katastrof för mänskligheten, varnar forskare i en ny studie.

– Den pågående insektutrotningskrisen är djupt oroande, säger biologen Pedro Cardoso vid Naturhistoriska Centralmuseet i Helsingfors till AFP.

Jorden har nu gått in i den sjätte massutrotningen, enligt forskare.

”Toppen av isberget”

– Ändå utgör det vi vet bara toppen av isberget.

Den biologiska mångfalden minskar just nu över hela jorden. Forskare bedömer att jorden har gått in i den sjätte massutrotningen i historien. Senast jorden drabbades av en massutrotning var för 65 miljoner år sedan, då dinosaurierna dog ut.

Den här gången är det människan som ligger bakom det som sker, enligt Pedro Cardoso, som är huvudförfattare till forskningsartikeln.

Drar med sig fåglar

– Mänskliga aktiviteter ligger bakom nästan hela nedgången i insektspopulationer och utrotningen av insekter, säger han till AFP.

Skälet är bland annat förstörda habitat och användning av bekämpningsmedel.

Insektsdöden riskerar att bli katastrofal för andra växt- och djurarter. Insekterna utgör föda åt fåglar och pollinerar växter. Även den mänskliga matförsörjningen kan påverkas.

Humlorna är på väg att dö ut, varnar forskare i tidskriften Science.

Humlor i fara

Forskare bedömer att det finns mellan 5 och 10 miljoner insektarter totalt i världen, enligt AFP. Bara runt en miljon har upptäckts av människan, identifierats och fått namn.

Så sent som i förra veckan varnade forskare i den vetenskapliga tidskriften Science för att också humlorna är på väg att dö ut. Antalet humlor har minskat drastiskt de senaste femtio åren till följd av klimatkrisen.

Humlor fungerar som pollinerare, och utan dem skulle tillgången på grönsaker och frukt minska.