Efter valet: Över 1000 skånska chefer har lämnat sina poster

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2019-10-13

Hörbys kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD)

Över tusen kommunala chefer i Skåne har lämnat sina poster det senaste året, rapporterar Sydsvenskan.

I Hörby har nära hälften av alla tjänstemän slutat sedan SD tog makten.

Drygt ett år efter valet, som innebar maktskifte i flera skånska kommuner, står det klart att ett stort antal chefer och tjänstemän, antingen sagt upp sig själva eller behövt lämna sina poster.

I Hörby har 21 chefer med personalansvar har lämnat kommunen, visar en granskning som HD och Sydsvenskan gjort. Det motsvarar drygt 40 procent av alla chefstjänster i Hörby kommun.

– Det är ovanligt många. Och det är allvarligt. Kunskap och kompetens försvinner. Det skadar kommunen och dess varumärke, säger professor Rolf Solli vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, till Sydsvenskan.

”Kommunens varumärke var redan dåligt”

Förutom Hörby är Bjuv, Perstorp, Skurup och Bromölla de kommuner som haft störst andel avhopp. I alla utom Bjuv innebar det senaste valet valet ett maktskifte I tre av dem har Sverigedemokraterna fått inflytande – Hörby, Bromölla och Skurup.

En tidigare chef som Sydsvenskan pratat med berättar:

– Plötsligt satt vi med motståndare, som inte har tillit till oss, som misstror oss helt och hållet, som går in i detaljfrågor. Vi fick inget gehör. Som tjänsteman sitter du i en rävsax. Du vet vad du måste göra, men får inte.

Kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) oroas inte över avhoppen.

– Hörby kommuns varumärke var redan dåligt, säger hon till tidningen.