Klient friades efter planterat falskt bevis – nu döms advokaten

Publicerad 2022-06-28

En meriterad advokat medverkade till att placera en obrukbar pistol i en källare – och fick sin klient friad.

Nu döms han för grovt skyddande av brottsling.

Enligt tingsrätten kommer domen sannolikt innebära att han utesluts ur Advokatsamfundet.

Det var under 2020 som den erfarne försvarsadvokaten representerade en klient som misstänktes för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott. Klienten friades av Halmstad tingsrätt efter att ha lämnat nya uppgifter under pågående rättegång.

Det är de här uppgifterna som ligger till grund för att advokaten åtalades och i dag döms till dagsböter för grovt skyddande av brottsling.

Enligt Halmstad tingsrätt har han förmedlat information mellan sin häktade klient och andra personer.

Planterat bevis

Enligt domen har advokaten medverkat i en plan där ett falskt bevis, en obrukbar pistol, placerats i ett källarförråd. Genom att förmedla information till sin häktade klient har han sedan kunnat peka ut var vapnet legat. Eftersom vapnet inte gick att skjuta med friades klienten för medhjälp till mordförsök och grovt vapenbrott.

Åtalet mot advokaten bygger främst på material från den krypterade tjänsten Encrochat. Advokaten själv har nekat till brott, och under rättegången valde han att hålla tyst med hänvisning till advokatseden.

Rätten skriver att den fällande domen sannolikt kommer leda till att mannen utesluts ur Advokatsamfundet.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser fallet med den nu dömda advokaten, och ett annat uppmärksammat åtal där två advokater misstänks för grova brott.

En pluggad pistol ska ha planterats i ett källarförråd för att fria advokatens klient, enligt åtalet.

Följ ämnen i artikeln