Sveriges ambassadör kallades upp till turkiska UD

Publicerad 2022-10-05

Det skämtades friskt om president Erdogan i SVT-programmet ”Svenska Nyheter”.

Då kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till turkiska utrikesdepartementet.

”Den svenska ambassadören konstaterade att det råder yttrandefrihet i Sverige”, skriver svenska UD i ett mejl till Aftonbladet.

Under onsdagen kallades Sveriges ambassadör i Turkiet upp till turkiska UD.

Anledningen är de uttalanden som gjorts om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i SVT-programmet ”Svenska Nyheter”, rapporterar Reuters.

I programmet skämtades det friskt om Erdogan och hans krav för att Sverige ska gå med i Nato.

Den svenska ambassadören ska kallas upp till turkiska UD på grund av ”förolämpande innehåll”. Ambassadören ska i samband med kallelsen fått höra att de ”oförskämda uttrycken och bilderna” är oacceptabla.

”Det har betonats att gränslösa och fula uttryck och bilder mot vår president och vårt land är oacceptabla och att det inte är möjligt att förklara sådana publikationer med yttrande- och pressfrihet”, uppger diplomatiska källor till turkiska nyhetsbyrån Anatolia, skriver TT.

”Konstaterade att det råder yttrandefrihet”

Under onsdagskvällen bekräftat svenska UD att ambassadören kallats upp.

”Den svenska ambassadören i Ankara har idag haft samtal på turkiska utrikesdepartementet. Fokus för samtalet var ett inslag om Turkiet i satirprogrammet Svenska Nyheter. Den svenska ambassadören konstaterade att det råder yttrandefrihet i Sverige”, skriver UD i ett mejl till Aftonbladet.

”Kan straffa motpart om han känner sig kränkt”

Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger till nyhetsbyrån TT att Erdogan är extremt känslig för förolämpningar.

Levin menar att det kan få en påverkan på Sveriges ansökan om Natomedlemskap.

– Formellt är det upp till det turkiska parlamentet att fatta beslut om Sveriges Natoansökan, men i slutändan är det Erdogan som bestämmer – och han är en känslosam person som absolut kan välja att straffa en motpart om han känner sig kränkt, säger han till TT.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln