Juice uppskjuten från Franska Guyana

Publicerad 2023-04-14

Den europeiska rymdsonden Juice ska studera Jupiters månar.

I dag sköts den upp.

Juice beräknas vara framme sommaren 2031.

I dag vid 14-tiden, svensk tid, skickades den europeiska rymdsonden Juice upp från Franska Guyana med destination Jupiter.

Sonden ska studera den stora planetens isiga månar Europa, Callisto och Ganymedes. Huvudmålet är att ta reda på om det finns förutsättningar för liv på månarna.

Uppskjutet i Franska Guyana.

Det svenska Institutet för rymdfysik (IRF) ansvarar för två av de tio vetenskapliga rymdinstrumenten ombord på Europas största vetenskapliga rymdexpedition någonsin.

– Vi forskare vill flyga till Jupiter och dess isiga månar eftersom vi vill veta hur detta ”solsystem” i miniatyr fungerar. Finns det förutsättningar för liv? Hur skapades det och hur kommer det att utvecklas? Samtidigt är detta en första utforskning som kommer att hjälpa de som tar vid efter oss. Forskarna är de första på plats i nya världar och Juice är just en sådan mission som bryter helt ny mark, säger Jan-Erik Wahlund, docent vid IRF i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Ungefär så här kommer det att se ut när Juice är framme vid målet.

I juli 2031 kommer Juice fram till Jupiter och månarna som består av hav under lager av is.

Rymdinstrumenten som forskare vid IRF i Kiruna och Uppsala ansvarar för deltar inte bara i sökandet efter förutsättningarna till liv utan de kommer även undersöka det komplexa samspelet mellan Jupiter, dess isiga månar och rymdmiljön, enligt ett pressmeddelande från IRF.

Följ ämnen i artikeln