Brand i flerfamiljshus i Gnesta

Uppdaterad 2024-02-07 | Publicerad 2024-02-06

Räddningstjänsten trodde att flerfamiljshuset skulle gå att rädda.

Men efter tre timmar fick de backa ur.

Plåttaket blev som en sorts skydd för elden.

– Risken är att det bara blir en glödhög kvar, säger vakthavande befäl Roger Magnusson.

Branden bröt ut i Gnesta strax före 23 på tisdagskvällen. Den började i en lägenhet i ett flerfamiljshus byggt i ett plan och spreds sedan via vinden.

– Totalt är det sex lägenheter i huset. Alla är drabbade, säger Roger Magnusson vid räddningstjänsten.

Alla boende hade tagit sig ut redan när brandkåren kom fram. Då slog kraftiga lågor ut från huset.

– Det är en massa blåljus där nere. Jag blir lite chockad, det tokbrinner i hela huset, sa ett vittne.

”Fick backa ur”

Räddningstjänsten hade som mest ett drygt 20-tal brandmän inblandade i insatsen. Rökdykning och invändig släckning ägde rum i flera timmar.

– Vi hade som mål att få bukt med det, men under det där plåttaket gick det inte att få den effekt vi hoppades på. Vi fick backa ur och då får man ännu sämre kontroll, säger Roger Magnusson.

Taket, som löper över hela byggnaden, gjorde att brandmännen inte kunde släcka tillräckligt effektivt utifrån. Till sist blev det även för farligt att jobba invändigt på grund av rasrisken.

– Det hjälper inte att spola vatten på ett plåttak. Det är ju gjort för att stå emot det. Taket höll ihop i stora sjok och blev som ett skydd över elden. Ett tegeltak brukar spricka eller gå att plocka isär, säger Roger Magnusson.

Alla evakuerades

Ännu vid 03.30 brann det i huset och räddningstjänsten var kvar med personal från flera stationer. På bilder från insatsen tycktes lågorna till sist ha brutit igenom taket på åtminstone ett ställe.

– Det var någon form av påbyggnad mitt på taket. Nu försöker vi minska spridningsrisken, men sprutar inte vatten i onödan. Vi kommer att vara kvar även på dagen. Risken är att taket rasar in och att det bara blir en glödhög kvar, säger Roger Magnusson.

De boende har evakuerats av kommunen till ett närliggande äldreboende.

Polisen har rutinmässigt inlett en förundersökning om mordbrand.

– Vi har ingen konkret anledning att tro att någon tänt på. Rubriceringen är vald utifrån att man inte kan fastställa brandorsaken. När det är möjligt ska vi inleda en teknisk undersökning, säger Erik Creutz, vakthavande befäl vid polisen.

Inledningsskedet av branden.

Följ ämnen i artikeln