LRF:s krav – skjut av 270 000 vildsvin

Jägarna slår tillbaka: Måste få njuta av jakten

Publicerad 2023-09-27

I Fagersta pågår ett stort arbete med att kartlägga och bekämpa den afrikanska svinpesten.

Nu kräver Lantbrukarnas Riksförbund att 90 procent av alla vildsvin i landet ska skjutas.

– Det har varit en explosiv utveckling av vildsvinsstammen, säger Palle Borgström ordförande för LRF.

I början på året konstaterades den afrikanska svinpesten i Fagersta. Kort därefter kom beskedet att alla tamgrisar i det svinpestsmittade området skulle avlivas.

Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande, Palle Borgström kräver nu att 270 000 av Sveriges 300 000 vildsvin ska avlivas.

– Det behövs en del åtgärder och myndighetsbeslut som skulle kunna förenkla och effektivisera jakten, säger Palle Borgström.

Vill stoppa smittspridningen

I en debattartikel på Aftonbladet föreslår LRF ett antal åtgärder för att kraftigt minska vildsvinsstammen och få ”ett stopp på smittspridningen”.

– Om vi skulle komma ner till 10 procent av dagens stam skulle vi ha lika många som vi hade år 2000, det har varit en explosiv utveckling av vildsvinsstammen, säger Palle Borgström.

LRF vill bland annat förändra jaktlagen, införa en skottpeng, kompensera de drabbade och att kommunernas avfallshantering ska ses över. En teori är att svinpesten kommit till Fagersta via en soptipp, där vildsvin ska ha tagit sig in och ätit pestsmittat slaktavfall.

”Åtgärder borde ha gjorts tidigare”

LRF menar att det går att ”dra en rät linje från dagens situation till riksdagens ogenomtänkta beslut från början av 1980-talet.”

Organisationen har länge arbetat för att stammen ska minskas genom att skjuta av fler vildsvin.

– Vi har påpekat att vi utsätter oss för en stor risk och höga kostnader för samhället och enskilda när vi låter stammen växa. Dessa åtgärder borde ha gjort tidigare, säger Palle Borgström.

Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Andra områden kan drabbas värre

I den smittade zonen runt Fagersta har bara 50 grisar behövts avlivats hittills.

– Nu hade vi tur att det i Fagersta inte finns någon större grisproduktion, säger Palle Borgström.

Han menar att företag och samhället trots det har drabbats hårt i det smittade området. Men längre söderut finns det områden som hade kunnat drabbas ännu värre.

– Det är inte så långt ner till Västerås som är en av de kommuner i Sverige som har störst grisproduktion, säger Palle Borgström och forsätter:

– Det är en extremt smittsam sjukdom med nästintill 100 procent dödlighet. Sannolikt skulle man behöva avliva om den kommer in där, då pratar vi om dramatiska konsekvenser och kostnader.

Solveig Larsson, jägarnas riksförbund.

Jägarna vill njuta av jakten

Kravet på vildsvinsstammens storlek är något som inte Jägarnas riksförbund håller med om och inte heller vem som bär ansvaret för storleken på vildsvinstammen.

”Om jägarna inte ska få ha roligt när de jagar, som LRF säger, kommer det inte finnas många jägare kvar i landet. Så länge jägarna får njuta av jakten kan markägarna och jordbrukarna dra nytta av resultatet – så ser symbiosen ut”, skriver Jägarnas riksförbund ordförande, Solveig Larsson i en replik på Aftonbladet Debatt.

Jägarnas riksförbund menar att ansvaret ligger på markägarna – som bestämmer hur många vildsvin som ska jagas och som enligt jägarna har alla verktyg som behövs för att agera.

”Och uppenbarligen vill många markägare ha många vildsvin”, skriver Solveig Larsson.