Kinas svar till WHO – det ligger bakom smittvågen

Publicerad 2023-11-24

När barn började läggas in på sjukhus med mystisk lunginflammation ringde larmklockorna.

Nu har WHO fått svar från Kina – och köper förklaringen.

Myndigheterna pekar ut fyra redan kända ämnen bakom smittvågen.

I en dryg månad har WHO övervakat kinesiska siffror som visat en ökning av luftvägssjukdomar bland barn i landets norra delar.

Vid en presskonferens den 13 november rapporterade Kinas nationella hälsokommission att uppgången gällde hela landet. Orsaken var, enligt myndigheten, en samtidig spridning av influensa, rs-virus, mykoplasma-bakterier och covid-19.

Smittorna uppgavs ha fått extra spridning efter att Kina slopat alla coronarestriktioner och barn utan uppbyggd immunitet blev exponerade.

Barn i bland annat staden Liaoning har blivit sjuka med lunginflammation.

I onsdags började dock larmklockorna att ringa. Då publicerades uppgifter om en stor mängd inlagda barn med odiagnostiserad lunginflammation i Peking, Liaoning och andra städer. Fallen registrerades i Promed, en internationell databas där även de första larmen om det som skulle bli covid-19 dök upp för fyra år sedan.

Krävde svar inom 24 timmar

WHO skickade en formell förfrågan till Kina och bad om mer information och labbresultat. Världshälsoorganisationen ville särskilt veta om de rapporterade klustren av lunginflammationer var ett separat utbrott eller en del av den allmänna vågen av luftvägssjukdomar.

På torsdagen, inom de 24 timmar som WHO:s regler kräver, svarade Kina. Under en telefonkonferens med WHO uppgav landets ansvariga myndighet att inga ovanliga eller nya smittämnen har upptäckts.

WHO la ut ett pressmeddelande efter svaren från kinesiska myndigheter.

Kineserna sa också att ökningen av antalet patienter inte hade överstigit sjukhusens kapacitet, ett besked som sa emot tidigare bilder i sociala medier på överfulla avdelningar och köande patienter på gatan.

I ett pressmeddelande efter telefonmötet gav WHO ett tydligt intryck av att ha accepterat den kinesiska förklaringen.

”I det nuvarande utbrottet är de rapporterade symtomen vanliga för flera luftvägssjukdomar. I nuläget, för närvarande, rapporterar kinesiska övervaknings- och sjukhussystem att de kliniska manifestationerna är orsakade av kända smittämnen som cirkulerar”, skrev WHO.

WHO: ”Ökningen väntad”

Organisationen pekar särskilt spridningen av mykoplasma, men lämnar en brasklapp om att riskbedömningen inte bygger på en fullständig bild av läget:

”Den detaljerade informationen är alltför begränsad för att fullt ut karaktärisera den övergripande risken när det gäller de här rapporterade fallen av luftvägssjukdomar hos barn. Dock är ökningen väntad när vintersäsongen har anlänt. Korsspridningen av luftvägsvirus kan öka bördan hos sjukvården.”

WHO:s logotyp vid huvudkontoret i Genève, Schweiz.

WHO skriver att människor i Kina bör hålla avstånd, tvätta händerna och vaccinera sig mot covid och influensa. Organisationen poängterar också att den avråder medlemsländerna från att inför rese- och handelsrestriktioner utifrån det som nu är känt.

Flera internationella experter har manat till lugn och tonat ner risken för en ny pandemi.

– Risken för att det här ska utvecklas till något som påverkar oss är väldigt liten. Vi måste ta det på allvar, men risken är väldigt liten. Man ska inte oroa sig i onödan, sa statsepidemiolog Magnus Gisslén tidigare under torsdagen, innan Kinas svar till WHO blivit känt.

Följ ämnen i artikeln