Aftonbladets avslöjande om hungerskogen – i 6 punkter

Uppdaterad 2024-05-05 | Publicerad 2024-05-04

Max trädplanteringsprojekt skulle rädda klimatet och hjälpa bönderna.

I stället har det lett till hunger, barn som tvingats ur skolan och flickor som gifts bort.

Här är Aftonbladets avslöjande – i korthet.

Följ ämnen
Bristen på mat och åkermark gör att många av de bönder som planterat Ecotrust träd nu väljer att fälla träden och bränna dem till träkol för att sälja på marknaden.

1. Planterar träd

Hamburgerkedjan Max har de senaste åren köpt hundratusentals koldioxidkrediter från ett trädplanteringsprojekt i Uganda. Syftet är att att kompensera för de egna utsläppen.

2. Lovade hjälpa bönderna

Max hävdar att projektet inte bara gynnar klimatet utan också bekämpar fattigdom, genom att ge bönderna extra inkomster och göra deras mark mer motståndskraftig.

3. Maten försvinner

Men enligt bönderna Aftonbladet träffat har träden har vuxit sig så höga och täta att det blivit omöjligt att odla mat. Följden har bland annat blivit matbrist, barn som tvingats ur skolan och flickor som gifts bort.

Johnson Natukunda, 8, Promise Akaukunda, 6, Rachel Asingriza, 9, och Denis Akampunkira, 7, plockar kolbitar från kolmilan i Uganda.

4. Inga pengar

Den lokala organisationen Ecotrust har skrivit kontrakt med tusentals småbönder. Av de nio familjer Aftonbladet djupintervjuat har inget fått betalt enligt avtalet. Pengarna har fördröjts eller uteblivet utan förklaring. En av familjerna, som planterat träd på hela sin mark, har under åtta år inte fått en enda betalning.

5. Lånar för att överleva

De summor som ändå har betalats ut har varit alltför små för att täcka upp för bortfallet av mat. Familjerna har överlevt på gåvor, lån och tillfälliga jobb som daglönare.

6. Hugger ner träden

Många bönder hugger nu ner klimatträden och förvandlar dem till kol, i hopp om att kunna återplantera marken med grödor.

 
Läs Aftonbladets granskning här.
Läs Max svar här.