Israel hävdar att de tagit kontroll över Rafah

Publicerad 2024-05-07

Israel har tagit kontroll över den palestinska sidan av gränsövergången i Rafah, enligt den israeliska armén (IDF).

De hävdar att övergången används i ”terrorsyften” utan att visa upp några bevis.

Under gårdagen inledde Israel en ny offensiv mot staden och har flygbombat området under natten.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Inledningsvis spreds läckta filmer på sociala medier som påstods visa en israelisk stridsvagn på den palestinska sida av gränsövergången i Rafah.

Senare bekräftade IDF att de tagit kontroll över området. I ett uttalande hävdar de att över 150 Hamasmål förstörts, däribland flera tunnlar och att de dödat minst 20 Hamasmän, rapporterar flera internationella medier.

”Just nu har vi operativ kontroll över Rafah i Gaza och vi har specialstyrkor som bevakar övergången. Det är vad som kommer ske under de närmsta timmarna. Jag kan inte ge någon tidslinje”, säger en tjänsteman inom militären enligt The Guardian.

Israel genomförde luftangrepp mot Rafah under måndagskvällen och natten mot tisdag.

Visar inga bevis

IDF säger att de fått underrättelseinformation om att Rafah-övergången ”används i terrorsyften” och hävdar att granatattacken som dödade fyra israeliska soldater nära Kerem Shalom-övergången kom från området. Men de har inte visat några bevis som stödjer påståendet, skriver AP.

Under måndagen uppmanade Israel 100 000 palestinier att evakuera staden. Senare under gårdagskvällen inledde Israel en ny offensiv mot Rafah där militären genomförde flyganfall. Lokala medier rapporterade om kraftiga explosioner.

”Vi pratar nonstop-bombardemang av bostadshus. Den stora majoriteten av invånare har börjat fly”, skrev Al Jazeera-reportern Tareq Abu Azzoum.

Förhandlingar om vapenvila

Operationen inleddes samtidigt som förhandlingarna om en ny vapenvila pågår. Hamas hävdar att de accepterat ett nytt förslag om vapenvila med utväxling av gisslan och fångar. Men Israel menar att Hamas inte uppfyller deras krav, skriver The New York Times.