Brittisk räd mot asylsökande – slår till under planerade möten

Publicerad 2024-04-28

Brittiska myndigheter ska slå till mot asylsökande i en ”chockräd” i Storbritannien.

Sedan ska de skickas till Rwanda, rapporterar The Guardian.

Storbritannien vill skicka asylsökande personer till Rwanda. Det kontroversiella förslaget har legat på regeringens bord en tid och har blivit både omdebatterat och kraftigt kritiserat.

Bland annat har förslaget tidigare stoppats av den brittiska Högsta domstolen – trots det planerar landets regering att gå vidare med det. Detta efter att de med svag marginal drivit igenom ett lagförslag som möjliggör det.

Nu kan The Guardian avslöja att det brittiska inrikesministeriet planerar att slå till mot asylsökande i landet redan i morgon. De planerar att ta in personerna i förvar och sedan skicka dem till Rwanda med flyg.

Slår till på möten

Insatsen sker flera veckor tidigare än väntat, skriver The Guardian.

Bland annat tänker myndigheterna hålla kvar personer som dyker upp på sina planerade möten med det brittiska Migrationsverket. Insatsen ska ske i hela landet. I Skottland har polisen satt in höjd beredskap då de väntar sig protester.

Det finns misstankar om att man vill att operationen verkställs innan torsdagens lokala val i England. Anledningen ska vara att landets premiärminister Rishi Sunak vill öka sitt förtroende och visa att han håller sitt löfte om att ”slå ner på illegal migration”.

Rishi Sunak har bland annat sagt att de första flygen till Rwanda ska lyfta om ”tio till tolv veckor”.

Rishi Sunak, Storbritanniens premiärminister.

Erbjuder pengar

Tidigare i år undertecknade Storbritannien och Rwanda ett nytt avtal. Anledningen var att länderna ville få igenom det kontroversiella förslaget som handlar om att deportera människor som söker asyl i Storbritannien till det östafrikanska landet.

Storbritannien har även lagt fram ett förslag om att erbjuda 3 000 pund – omkring 40 000 kronor – till asylsökande som frivilligt flyttar till Rwanda.