Museimannen stal guldmynt på jobbet – i dag föll domen

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2017-12-01

Som en av cheferna hade han tillgång till Myntkabinettets alla samlingar.

Till slut blev frestelsen för stor och han började stjäla dyra guldmynt.

I dag föll domen mot musiemannen: tre års fängelse.

Museimannen som är pensionerad sedan en tid fälls för grov stöld.

Några av mynten har varit värderade till över 200 000 kronor styck, och det sammanlagda värdet uppgår till minst 1,4 miljoner.

In en intervju med Aftonbladet erkände han att han stulit. Han var djupt ångerfull och berättade att han kände en fruktansvärd skam över vad han gjort. Han medgav också det som polisutredningen kunnat få fram – att han hade ett okontrollerat köpbereonde.

”Var en shopaholic”

– Det är väl helt klart att jag har varit en shopaholic, berättade han. Det säger min familj också. Det har nog varat i ganska många år. Jag har ju avfärdat det hela i min egen tankegång men nu efteråt ser jag att det stämmer.

I intervjun sa musiemannen också att han var rädd för att hamna i fängelse, att han hoppades att domen skulle sluta i samhällstjänst, så att han skulle få en möjlighet att betala av en del till samhället.

Men tingsrätten såg så allvarligt på brottsligheten att bara fängelse sågs som ett alternativ.

Kulturhistorskt värde

Tingsrätten anser först och främst att det ekonomiska värdet är stort, och skriver i domen:

Till det kommer emellertid det kulturhistoriska värde som föremålen haft som en del av en större samling, vilket måste anses vara betydande. Genom tillgreppen har samlingarna blivit inkompletta, vilket påtagligt skadat dessas kulturhistoriska värde.

Stölderna har skett både på Kungliga Myntkabinettet och Göteborgs stadsmuseum.

Tingsrätten betecknar tillgreppen som systematiska. Och landar i bedömningen att fängelsestraffet ska vara tre år.

Den mynthandlare som köpt de stulna föremålen döms för grovt häleri. Påföljden blev villkorlig dom med samhällstjänst i 240 timmar.

Åkte fast vid frimärksauktion

Myntstölderna uppdagades efter att museimannen åkt fast för att ha stulit frimärken vid en auktionsfirma. Den gången fastnade han på en övervakningskamera, sedan polisen och firman riggat en fälla. Då började undersökas om det försvunnit något där han arbetat tidigare.

Museimannens advokat Mikael Westerlund anser att tingsrättens dom är väl kännbar mot bakgrund av att det gått lång tid och att det finns personliga förhållanden att ta hänsyn till.

– Försvaret kommer tillsammans med klienten att noggrant analysera domen och sedan ta ställning till om vi ska överklaga, säger Mikael Westerlund.

Ytterligare åtal att vänta

Som Aftonbladet berättat tidigare har det försvunnit långt mer mynt än de som än kunnat kopplas till museimannen. Sammanlagt saknas föremål för 25 miljoner kronor. Sedan tidigare pågår en förundersökning mot en annan före detta anställd vid Myntkabinettet och åtal är att vänta framöver.

Följ ämnen i artikeln