Fridolin fick vara tyst under historiska presskonferensen

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-27

”Nyttigt att vara tyst ibland”

Alla partier hade en representant på dagens presskonferens – utom Miljöpartiet som företräddes av båda språkrören.

Men det var på ett villkor: Att Gustav Fridolin inte sa någonting.

– Det var en annorlunda upplevelse, säger han.

In i det sista diskuterade representanter för regeringen och Alliansen hur beskedet om det inställda nyvalet skulle presenteras.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ville Alliansens företrädare att enbart en representant för varje parti skulle medverka under presskonferensen. Även statsminister Stefan Löfven uppges ha varit inne på den linjen. Det har även Expressen rapporterat om.

Men Miljöpartiet krävde att båda språkrören – vice statsminister Åsa Romson och utbildningsminister Gustav Fridolin – skulle medverka. 

– Det var inte så viktigt för mig personligen. Jag hade hellre fortsatt att fira jul. Men det var viktigt för Miljöpartiet. Vi har två språkrör, säger Gustav Fridolin.

Fridolin fick hålla tyst

Till sist blev det som MP ville. Men det var på villkor att Fridolin höll sig tyst under presskonferensen.

Själv tonar han dock ner dramatiken.

– Detaljerna i pressträffen gjordes upp av våra respektive presschefer. Vi har stort förtroende för dem, säger han, och fortsätter:

– Det var sex delar, och varje parti tog en del var. Åsa och jag hade inte tid att öva in att hålla talet i kör. Hon sa det som behövde sägas från MP:s perspektiv.

”Nyttigt att vara tyst”

I efterhand hävdar Gustav Fridolin att det var lärorikt att vara tyst.

– Det kan nog vara nyttigt att vara tyst ibland. Det är ett budskap jag kan föra vidare till mina politikerkollegor, säger han.