Varnar för livsfarliga leken – som sprids på skolor

Publicerad 2019-02-14

Elever har filmat när de ägnat sig åt en livsfarlig lek som går ut på att man ska få varandra att svimma. Nu varnar rektorn och skolläkaren vid en grundskola för företeelsen, skriver Motala Vadstena Tidning.

– Den syrebrist som denna typ av lekar framkallar kan leda till hjärtrytmrubbning, hjärtstopp, hjärnskada och död, säger skolläkaren Louise Forslund, vid Motala kommun, till Aftonbladet.

Elever på Zederslundsskolan i Motala har ägnat sig åt ”pass-out challenge”, en livsfarlig lek som innebär att man ska få varandra att svimma av en stund. Det hela uppdagades nyligen när personalen tagit eleverna på bar gärning under den så kallade leken.

– Vi har kommit på eleverna vid några tillfällen, dock i tidigt skede i leken så någon svimning har inte förekommit, säger rektorn Anna Malmgren.

Nu varnar hon och skolläkaren Louise Forslund för trenden.

– Själva fallet som svimningen bidrar till kan leda till att tänder slås ut eller att ungdomarna ådrar sig andra fallskador. Hyperventilation, som är ett inslag i leken, ökar också risken för ett krampanfall, säger Louise Forslund och fortsätter:

– Den syrebrist och stimulering av vagusnerven som denna typ av lekar framkallar kan leda till hjärtrytmrubbning, hjärtstopp, hjärnskada och död.

Genrebild.

Sprider klippen i sociala medier

Denna typ av svimningslek är ingen ny företeelse, utan har funnits världen över sedan flera år tillbaka – på nätet går det att hitta klipp som visar leken.

Även eleverna på Zederslundsskolan har filmat sig själva och lagt ut filmerna i sociala medier. Dessa filmer har spridits till andra skolor i Motala, för MVT berättar rektorn på Södra skolan i kommunen att trenden också synts till där. På båda skolorna har både föräldrar och elever informerats.

– Vi har pratat med eleverna i klasserna och berättat om riskerna och vilka konsekvenser det kan bli, både för den som svimmar men också för den som hjälper eleven i leken att svimma, om det skulle gå riktigt illa. Vi har också kontaktat vårdnadshavarna till alla våra elever med ett informationsbrev via mejl, säger Anna Malmgren.

Enligt henne har informationen gett effekt.

– Vi har inte sett några fler pågående svimningslekar sedan brevet till vårdnadshavare gick ut.