Mamma varnar för farlig napp

Publicerad 2016-04-29

”Man får katastroftankar när något sådant här händer”

Maria tillsammans med dottern Molly.

Marias Strindlunds fem månader gamla dotter Molly fick in hela nappen i munnen – trots att den ska passa för barn upp till sex månader. Nu vill Maria varna andra föräldrar.

– Hon kunde inte få ut den själv, så tänk om det hänt när hon somnat? Man blir så rädd, säger Maria till Aftonbladet.

Maria Strindlund och hennes vännina satt i soffan med dottern Molly, fem och en halv månad. Då fick Molly på något sätt in hela nappen i munnen.

– Helt plötsligt hör jag att hon harklar till och då ser jag att hela hennes napp har åkt in i munnen, det är bara en bit av plastringen som sticker ut. Hon fick inte ut den själv, utan jag fick dra ut den, säger Maria Strindlund till Aftonbladet.

Nappen av märket Tommee Tippee Air kan användas av barn mellan 0-6 månader. Maria har använt nappmärket sedan dottern föddes och det har fungerat bra innan.

– Men det ska inte gå att få in skölden i munnen, jag tycker att de borde sänka åldergränsen på napparna. Står det att det är upp till sex månader på förpackningen ska man kunna lita på att det är det.

Vill varna andra

Efter händelsen skrev hon ett Facebookinlägg för att varna andra föräldrar. Den här gången gick det bra för dottern eftersom Maria snabbt upptäckte vad som hände, men hon är rädd för vad som kunde ha hänt.

– Man får katastroftankar när något sådant här har hänt. Hon har napp när hon somnar, om det hänt då hade hon inte haft möjligheten att få ut den själv. Man blir så rädd. Man har ju ingen tanke på att den ska åka in så och man ska inte behöva oroa sig för det.

”Naturligtvis en skrämmande upplevelse”

Efter att ha kontaktat Lekia i Östersund, där hon köpt napparna, fick hon reklamera dem. I utbyte fick hon en modell större i storlek 6–18 månader. Familjen har även haft mejlkontakt med återförsäljaren Careb. När Aftonbladet når Nils Dackås, vd på Careb, beklagar han det inträffade.

– Det är naturligtvis en skrämmande och väldigt upprörande upplevelse för en förälder. Men den typen av napp är en standardiserad napp i likartad storlek som finns i handeln och den uppfyller EU-standarden, säger han.

Bör se över åldersgränsen

Nils Dackås menar att alla deras produkter testas i ett så kallat rörtest. Om produkten är mindre än storleken på röret föreligger en kvävningsrisk.

– Alla våra produkter på marknaden överstiger minimimarginalen. Dessutom finns det hål på skölden och den har en speciell form, så även om ett barn får in en sugnapp i munnen föreligger ingen kvävningsrisk.

Careb har informerat tillverkaren och bett att de ska se över produkten. Enligt Nils Dackås är det svårt att göra skölden på napparna större. Däremot har han bett tillverkaren att se över åldersgränsen.

– Det skiljer kanske två millimeter på en sköld för 0-6 och 6-12 månader, så man skulle kunna dela upp den ytterligare och sänka rekommendationen till 0-3 månader.

Följ ämnen i artikeln