Nordkorea förlänger besöket i Sverige

TT TT

Publicerad 2018-03-15

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, som inlett samtalen med utrikesminister Margot Wallström, förlänger sitt besök i Sverige.

Frågan är om visiten leder till besked om Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är beredd att träffa USA:s president Donald Trump.

Ri Yong-Ho har hela världens ögon på sig under vistelsen som är ännu ett steg i den senaste tidens intensiva diplomatiska aktiviteter kring Nordkorea. Att han reser just till Stockholm beror på den särskilda roll Sverige har som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang.

Strax efter klockan 18 landade den nordkoreanska delegationen på Arlanda. Efter ett stopp på Nordkoreas ambassad på Lidingö utanför Stockholm, anlände Ri Yong-Ho och hans fyra medarbetare vid 20.30-tiden till utrikesdepartementet på Gustav Adolfs torg och försvann snabbt in i Arvfurstens palats där en arbetsmiddag väntade.

Vid 23-tiden avslutades mötet, enligt Expressen. Samtalen fortsätter på fredagen.

Pratar nedrustning

Exakt vad programmet bjuder på har varit höljt i dunkel. Fler detaljer kommer dock ut nu.

Tidigare var det känt är att nordkoreanerna skulle överlägga i två dagar med Margot Wallström, kabinettssekreterare Annika Söder och bland andra riksdagsledamot Kent Härstedt med mångåriga kontakter med Nordkorea.

Men Ri Yong-Ho förlänger besöket och åker hem först på söndag, rapporterar SVT Nyheter , som också erfar att företrädare för fredsforskningsinstitutet Sipri ska delta i möten med den nordkoreanska delegationen och diskutera Nordkoreas intentioner vad gäller nedrustning av kärnvapen.

Vill spela roll

Mötet är helt inriktat på situationen på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som ändå sker i relationerna.

– Om det är så att huvudaktörerna vill att Sverige ska spela en roll, facilitera, vara forum eller en länk eller vad det kan vara, så är vi beredda att göra det, säger statsminister Stefan Löfven.

– Det här är en sådan oerhört viktig fråga. Vi är ett militärt alliansfritt land och har en lång närvaro i Nordkorea och med det förtroende som vi har så tror vi att vi kan spela en roll, men det måste vara huvudaktörerna som bestämmer i så fall vilken roll Sverige ska ha.

Med huvudaktörerna avser Löfven Nordkorea, Sydkorea, USA, Japan och Kina:

– Vi ska inte vara naiva och tro att det är Sverige som löser de här problemen.

Ett toppmöte. . .

Enligt uppgift till TT har alla tunga aktörer varit delaktiga i förberedelserna av Sverigemötet. Dagordningen är välfylld och ska innehålla "en diger lista på stort och smått".

Bland annat kommer ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att finnas med i diskussionerna. Men enligt TT:s källor väntas inga beslut om när och var ett sådant historiskt möte kan ske.

Än så länge har Nordkorea inte gett något officiellt svar på hur man ställer sig till ett toppmöte. Många är därför intresserade av om den nordkoreanske utrikesministern kan bryta tystnaden och ge mer besked när han är i Stockholm.

Efter lång tid av upptrappning, hot och vapenskrammel har Nordkorea och USA gjort helt om, vilket uppgifterna om ett möjligt toppmöte är ett tecken på. Förhoppningen med mötet i Stockholm är att det ska leda vidare till nya möten på högre nivå, som slutligen kan leda till avspänning.

. . .i Sverige?

Kontakterna kring Nordkorea har varit allt tätare den senaste tiden. I slutet av januari besökte en nordkoreansk delegation, ledd av vice utrikesminister Han Song-Ryol, Stockholm. Förutom läget på Koreahalvön stod det svenska skyddsmaktsuppdraget i fokus för samtalen. Han Song-Ryol fick även hälsa på Stefan Löfven och Margot Wallström.

Strax innan deltog kabinettssekreterare Annika Söder i ett möte i Vancouver om läget på den koreanska halvön, som Kanadas och USA:s utrikesministrar hade bjudit in till.

När det nu spekuleras kring var ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un skulle kunna äga rum förekommer Sverige bland andra förhandstips som Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Kim har dock inte lämnat Nordkorea sedan han tog över ledarskapet 2011.