Tabbarna i prins Charles ”Svarta spindel-brev”

Publicerad 2015-05-13

Efter tio års kamp är nu breven till ministrar och departement offentliga

De hemliga breven från prins Charles kan äntligen publiceras.

Men det tog tio år och kostade 3,5 miljoner.

Nu har brittiska tidningar läsfest.

Det visar sig att den opartiska prinsen lagt sig i politiken i stort som smått.

Brittiska The Guardian har kämpat för att prinsen och tronarvingens korrespondens ska gälla under samma offentlighetsprincip som andra officiella institutioner.

Och efter ett utslag i brittiska Högsta domstolen är det nu fritt fram att frossa i ”Svarta spindel-breven” som de döpts till i brittisk press.

Namnet kommer sig av det svarta bläck och den spretiga namnteckningen.

Har lagt sig i

Prins Charles har inte varit blyg i sitt brevskrivande.

Trots att han, i princip, har samma krav på sig att vara opolitisk som den svenska kungafamiljen har han lagt sig i. Med synpunkter på allt från brittiska stridshelikoptrar till vilka alternativmediciner som bör vara tillåtna.

Flera tabbar

I en genomgång listar brittiska Mirror några av de värsta tabbarna:

• Till Tony Blair, dåvarande premiärminister, skrev Charles att Lynx-helikoptrarna som användes av brittiska styrkor i Irak måste bytas ut. Han fick svaret att försvarsministern skulle försöka ordna det.

• Under en pågående kampanj mot en planerad avskjutning av grävlingar kallade han grävlingsaktivisterna för ”intellektuellt ohederliga” som kämpade för ett överskott av grävlingar men struntade i alla kor som gick till slakt när ”galna ko-sjukan” härjade.

• Han bad Tony Blair att avsätta mer pengar till uppfödning av köttboskap.

• Prins Charles skrev till Miljö-, livsmedels- och landsbygdsdepartementet att de borde ha skyddet av den patagoniska tandfisken som högst prioritet.

• Han ansåg att det nya EU-direktivet om örtmediciner och andra alternativa behandlingar var som att ”använda en hammare för att knäcka en nöt”.

• Han krävde att särskilda byggnader skulle K-märkas och han propsade på att en särskild, namngiven, person skulle få jobbet som skiljedomare i markfrågor.

Häftig debatt

I Storbritannien pågår nu en häftig debatt. Kan kungahuset någonsin handla som privatpersoner och exempelvis skriva brev.

Följ ämnen i artikeln