Efter supervärmen - nu kommer regnet

Publicerad 2015-07-06

Supervärmen är redan ett minne blott. Nu kommer regnet och det är här för att stanna.

– Det blir en ostadig vecka med regn över hela landet, det kommer komma stora regnmängder, säger Lisa Frost meteorolog på SMHI.

Efter solsken kommer regn, blixtar och dunder. Och lite kallare väder. Det är första semesterdagen för många i dag och de som i förra veckan klagade på värmen får den här veckan ångra sig. Regnet kommer i dag och det är här för att stanna - åtminstone hela veckan.

– Det håller i sig hela veckan. Möjligtvis kan lördagen bjuda på lite sol, men på söndagen blir det regn igen, säger Lisa Frost.

Efter förra veckans rekordvärme kommer också kylan tillbaka. I veckan kan vi inte räkna med temperaturer på mer än ungefär 15 till 20 grader, alltså kommer det blir kallare än normala julitemperaturer.

– Det kommer vara svalt, tidvis regnigt och kanske lite blåsigt också. Det blir typiskt sommarväder, säger Sofia Söderberg meteorolog på SMHI.

Följ vädret timme för timme

Värst för de i norr

Under dagen kommer det regna mycket i Götaland och Svealand, men i kväll kommer också regnovädret upp till Norrland. I veckan blir det däremot allra värst för de som bor i den norra halvan av landet, där kan de förvänta sig kallare väder med mycket regn. De sin befinner sig i södra delarna kan däremot ha lite större chans till sol, även om det mestadels ser ut att bli regnskurar och mulet.

– Ska man vara utomhus får man se till att ta med sig ett paraply eller regnjacka eller så, säger Lisa Frost.

Det kommer åska och blixtra i stora delar av landet och det är i samband med vart regnvädret befinner sig. Det kommer åska rejält framförallt på Östersjön.

– Var inte på höga punkter och ta inte skydd under träd. Det är bättre att sätta sig i bilen eller att hålla sig inomhus.

Flera klass 1-varningar

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar för hårda vindar. Det gäller främst områdena på Östersjön, Vänern och Bottenhavet där det ska blåsa kring 15m/s.

– Det kan bli lite blåsigt utöver kusterna, så ska man bege sig ut över vattnet får man hålla sig uppdaterad under veckan, säger Sofia Söderberg.

Följ ämnen i artikeln