100-tals demonstrerade mot flyktingar i Torneå

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-19

Hundratals människor demonstrerade i Torneå i lördags.

På finska sidan: Mot invandring och flyktingar.

På den svenska: För.

Demonstrationerna hölls på Victoriatorget i Torneå utanför Haparanda, mitt på gränsen mellan Sverige och Finland.

– Det är en tillståndsgiven svensk demonstration på svenska sidan, de är för invandring, och en motdemonstration på finska sidan, säger Patrik Linder, vakthavande befäl på Norrbottenspolisen.

”Har ställt sig armkrok”

Han säger att det på den svenska sidan befann sig ett 20-tal personer medan det på den finska sidan uppskattningsvis befann sig omkring 600 demonstrater.

– De har ställt sig armkrok, sa Patrik Linder vid 13-tiden på lördagen.

Finnarna som demonstrerar vill helt enkelt inte att människor på flykt ska kunna ta sig vidare till Finland från Sverige – och bildade därför en mänsklig mur.

– Vi motsätter oss att så många asylsökande kommer till Finland. De har kommit genom massa trygga europeiska länder före de nådde Finland och de borde ha stannat där, säger ett medelålders par till Yle enligt TT.

Enligt Patrik Linder inleddes demonstrationerna vid 11-tiden i förmiddags.

Polis ska bevaka gränsen

Polis finns på plats.

– Men det har inte skett några våldsamheter över huvud taget.

Peter Waara (S), kommunalråd i Haparanda har precis lämnat demonstrationen och uppfattade läget som under kontroll.

– När jag lämnade platsen var det lugnt, men polisen var kvar. Det var en del som jag uppfattade som högerextremister som samlades på busstationen i Haparanda, vad de nu skulle göra där, men de gick och blängde på folk som inte såg skandinaviska ut, vilket är rent ut sagt för jävligt, säger han till TT.

Vidare har det finländska inrikesministeriet uppgett att polisen ska börja bevaka gränsen i Torneå, rapporterar TT. Det för att flyktingar inte längre ska få resa vidare i Finland från Torneå förrän de registrerats som asylsökande. De som ansöker om asyl kommer att skickas till ett tillfälligt boende i staden. På tisdag öppnas en ny flyktingsluss där nyanlända ska registrera sig, uppger TT.

Sofia Roström Andersson