Intern S-kritik om uppehållstillstånd

Publicerad 2015-10-23

Miljöpartiet tvingades vika sig i hjärtefrågan om uppehållstillstånd.

Gustav Fridolin är starkt kritisk och får medhåll från flera S-företrädare.

– Det är inte den typen av signalpolitik vi ska ha. Det försämrar möjligheterna att komma in i samhället, säger SSU-ordförande Philip Botström.

I dag presenterade regeringen och Allianspartierna resultatet av samtalen om flyktingfrågan. Överenskommelsen innehåller 20 punkter, bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska införas istället för permanenta. Ensamkommande barn och barnfamiljer är undantagna.

Miljöpartiet är starkt emot tillfälliga uppehållstillstånd men tvingades vika sig i frågan.

– Det är inte alltid lätt att samarbeta, det krävs kompromisser. För Miljöpartiet har de tillfälliga uppehållstillstånden suttit allra längst inne, säger partiets förhandlare Magda Rasmusson.

Språkröret Gustav Fridolin delar hennes uppfattning.

– Vi tycker det är ett dåligt förslag, det har vi varit väldigt tydliga med. Men det var viktigt för Moderaterna och då var det också viktigt för att få till en kompromiss. Det avgörande för oss var att barn inte ska inkluderas, säger han.

Kommer bli diskussioner

Ni är väldigt profilerade i den frågan. Hur tror du att det här kommer att tas emot i partiet?

– Jag är övertygad om att det kommer bli en stor diskussion. Samtidigt så har vi ju haft de här diskussionerna längs förhandlingarna både i riksdagsgruppen, partistyrelsen och känt en väldigt stark uppslutning om att vi måste klara av att samla politiken i det här läget.

Flera av de andra partierna säger att den här uppgörelsen kommer leda till att färre kommer söka sig till Sverige. Delar du den uppfattningen?

– Nej, ser man ut i världen som är det som avgör om människor kommer till Sverige eller inte ser det inte riktigt ut så att det kommer komma färre flyktingar. Det brinner i världen och det kommer märkas i Sverige. Men det här innebär att vi kan se till att fler länder kan ta sitt ansvar och då kan vi hjälpa fler.

Skapar ångest och oro

SSU är också kritiska till tillfälliga uppehållstillstånd. Enligt ungdomsförbundet kommer det försämra integrationen.

– Det är inte den typen av signalpolitik vi ska ha. Det försämrar möjligheterna att komma in i samhället, säger Philip Botström, ordförande för SSU.

Ulf Bjereld, förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet, delar uppfattningen och kallar beslutet för olyckligt.

– Jag är djupt bekymrad. Tillfälliga uppehållstillstånd påverkar inte flyktingströmmen, det försvårar integrationen och skapar ångest och oro hos dem som flyr.

Löfven: Exceptionellt läge

Att regeringen bytt fot i frågan om tillfälliga uppehållstillstånd försvarar statsminister Stefan Löfven (S) med att den stora volymen flyktingar som nu anländer till Sverige kräver nya lösningar.

– Om vi hade haft den situation som varit normalt så hade vi stått kvar vid det vi sagt. Men nu är Sverige i ett mycket, mycket speciellt läge. Vi har en dramatisk ökning av människor som söker asyl i Sverige. I ett exceptionellt läge kan man inte tänka som vanligt, då måste man tänka utöver ramarna, säger han.