Så blir nya reporäntan

Publicerad 2015-09-03

Riksbanken lämnar räntan oförändrad.

Den rekordlåga styrräntan ligger kvar på -0,35 procent.

På torsdagsförmiddagen lämnade Riksbanken det nya räntebeskedet. Räntan ligger kvar på -0,35 procent och väntas vara kvar på den nivån i ungefär ett år, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Ett klokt beslut, tycker Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Det är skönt att de inte sänker räntan. Jag hoppas att det här är botten på den här lågräntepolitiken. Nu måste Riksbanken sikta på att få upp räntorna, säger Lars Jonung.

”Klassisk finansiell bubbla”

Han menar att det finns en klar risk för att Sverige drabbas av en finansiell kris om den extrema lågräntepolitiken fortsätter.

– Ju längre tid vi har låga räntor, desto längre kommer volymen av krediter att växa, och desto större obalanser i Sveriges ekonomi. Mer kredit leder till högre bopriser och högre bopriser leder till mer kredit tills dess att den onda cirkeln bryts, säger Lars Jonung.

– Vi har för närvarande alla ingredienser för en klassisk finansiell bubbla i svensk ekonomi.

Riksbanken skriver att även om osäkerheten i omvärlden är stor är konjunktur- och inflationsutsikterna i stort sett oförändrade sedan det senaste räntebeslutet i juli. Därför blir räntan oförändrad. Riksbanken fortsätter att köpa statsobligationer till årets slut.

Inflationen stiger

Den låga räntan har haft önskvärd effekt på inflationen, menar Riksbanken. Inflationen har stigit sedan förra hösten och KPIF-inflationen var i juli 0,9 procent, exklusive energi uppgick den till 1,5 procent. Målet är att inflationen ska fortsätta stiga till två procent. Konjunkturen fortsätter att stärkas och läget på arbetsmarknaden förbättras gradvis, menar Riksbanken.

– Vi kan ju hoppas att inflationen stiger men Riksbankens inflationsprognoser har inte varit särskilt träffsäkra på senare tid, säger professor Lars Jonung.

Han menar att räntorna hädanefter måste höjas och på sikt åter hamna på minst 2-3 procent.

– För det första ska räntan inte sänkas ytterligare, för det andra måste man naturligtvis se över ränteavdraget och reglerna på bostadsmarknaden. Det krävs tuffa beslut i finansdepartementet och i riksdagen och det krävs att Riksbanken överger den här expansiva penningpolitiken, säger Lars Jonung.

Påverkar bolåneräntan

Styrräntans, eller reporäntans, nivå påverkar bolåneräntan för hushållen. De senaste årens låga styrränta har även medfört låga boräntor.

Inför räntebeskedet i juli trodde experterna att räntan skulle lämnas oförändrad. Men Riksbanken överraskade och sänkte räntan med 0,10 procentenheter till -0,35 procent. Nu låter man den alltså ligga kvar på samma nivå.

Följ ämnen i artikeln