Meteorolog: Vintern blir svinkall i år

Publicerad 2015-10-18

Den här vintern kan komma att bli svinkall.

Ett högtryck över Skandinavien och en kraftig El Niño kommer göra den här vintern riktigt kylig, enligt Accuweather.

– Det skulle kunna vara så att det blir en mild vinter i början och sedan kallt under en viss period, säger meteorolog Martin Hedberg.

Efter en dålig sommar hoppas nog de allra flesta på en bra vinter. Men så blir det inte.

Bunkra upp mer tjocksockor, vantar och fyll på lagret med varm choklad för den här vintern blir "onormalt kall" för oss i norden, enligt det amerikanska väderinstitutet Accuweather.

– Men det är inte så att naturen har bestämt sig för hur vintern ska bli, utan det kommer att utvecklas allt eftersom, säger Martin Hedberg på Vädercentralen.

Mycket snö och is

Enligt väderprognosen väntas kylan vara begränsad för nordvästra Europa och Skandinavien. Stockholm väntas ha hela 66 dagar med snö eller is mellan november och mars. Dessutom ska det bli riktigt kallt.

Men SMHI har valt att inte lita på dessa prognoser på grund av osäkerheten.

– På SMHI har vi valt att hålla oss till tiodygnsprognoser. Egentligen kan man bara se några dagar framåt om man ska veta säkert, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Förra året hade vi en mycket mild vinter med lite mer snö eller regn än normalt. Året innan var vintern också mildare än normalt. Under årsskiftet 2012-2013 varierade vädret rätt mycket, men det var mer normalt vinterväder, enligt SMHI.

Stark El Niño

Årets El Niño beräknas bli den kraftigast på flera år, det kan påverka luftströmmarna över Europa och göra vintrarna extra kalla här i Norden.

– Det blir en stark El Niño och det kommer ha stort inflytande på vårt väder i vinter, säger Mike Halpert, biträdande direktör på NOAA, i ett pressmeddelande.

Men Martin Hedberg tror dock på en normal vinter i år och hänvisar till andra väderprognoser.

– Det är den slutsatsen som jag kan dra, det är för tidigt att säga annat än, säger han.