Maggies bror: ”Hoppas vi får rättvisa”

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-10-13

I dag inleddes rättegången mot Maggie Bagdos mördare i Istanbul

ISTANBUL. Den misstänkte mördarens försökte rymma från Turkiet. I dag stod mördade Maggie Bagdos bror öga mot öga med den misstänkta mördarens släktingar, när rättegången för mordet på Maggie inleddes.

Hon sköts till döds utanför en nattklubb i Istanbul.

Den misstänkte mördaren ska ha gripits på gränsen mot Georgien med ett falskt pass, två månader efter mordet. Tanken var att rymma från landet och undkomma att ställas till svar för mordet, enligt uppgifter från brottsundersökningen som familjen Bagdos försvarare fått ta del av.

Sköts utanför nattklubb

Det var i maj i år som Maggie Bagdo åkte till Istanbul för att fira en vänninas möhippa. Resan slutade i en djup tragedi då Maggie Bagdo sköts till döds utanför nattklubben Masquerade. Enligt vittnesuppgifter ska den misstänkta mördaren skjutit mot nattklubbens vakter för att ta hämnd på att han inte släpptes in på klubben tidigare under kvällen. Maggie som gått ut för att ta frisk luft träffades av ett dödande skott.

Deltog på länk

Aftonbladet var på plats när rättegången inleddes i Istanbul. Den misstänkta mördaren deltog i rättegångsförhandlingen genom videolänk ifrån ett fängelse i provinsen Artvin, nära gränsen mot Georgien. 
Maggies bror Charbel Bagdo såg sammanbiten ut under rättegången och gjorde ett kort uttalande.
– Jag är stolt över att den turkiska staten fångat honom eftersom han försökte rymma.
Inför den misstänkta mördaren och domstolens åhörare berättade också Charbel Bagdo om hur omtyckt den mördade systern var.

– Hon var en väldigt fin människa. Det var mer än 4000 personer på hennes begravning.

Ändrade uppgifter

En viktig del av bevismaterialet är en videofilm från nattklubbens övervakningskamera som visar hur skott avfyras från en bil utanför klubben. Även en nattklubssvakt ser ut att avfyrat skott mot den misstänkta gärningsmannens bil, som flydde från nattklubben med en rivstart.
Två av nattklubbsvakterna närvarade i rättegången som vittnen mot den misstänkta mördaren. Den ena nattklubbsvaktens ändrade flera uppgifter om händelseförloppet jämfört med det första utlåtandet han gjort till turkisk polis kort efter mordet.

”Hoppas på rättvisa”

Bland åhörarna fanns också den misstänkta mördarens bror och farbror, som ville prata med Charbel under en paus i rättegången 
– Han beklagade sorgen och ville samtidigt skylla mordet på nattklubbens vakter, sa familjen Bagdos ombud och tolk Isa Yalman (v).

– Det är inte ovanligt att den åtalades släktingar närvarar vid domstolsförhandlingar. Men om det är så att rättegångens vittnen är hotade eller mutade kan det påverka rättegången, säger Serpil Güngör, familjen Bagdos försvare som rest till rättegången i Istanbul från Sverige.
När rättegången var över besökte Charbel Bagdo, försvararen och tolken nattklubben Masquerade för att lägga blommor och tända ljus på platsen där Maggie sköts till döds.
– Jag kommer att komma hit och lägga blommor vid varje domstolsförhandling. Jag hoppas att vi får se rättvisa och att min systers mördare straffas, sa Charbel Bagdo.

Nästa domstolsförhandling är planerad den 17:e december.

Tomas Thorén

Följ ämnen i artikeln