Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien – på 3 minuter

Uppdaterad 2019-10-12 | Publicerad 2018-04-10

Institutionen Svenska Akademien skakades i sina grundvalar 2018. Ledamöter hoppade av, ständige sekreteraren lämnade högljutt församlingen och konflikterna avlöste varandra.
Kulmen nåddes när Jean-Claude Arnault, gift med tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson, dömdes till fängelse för våldtäkt.
Krisen ledde till att inget Nobelpris i litteratur delades ut 2018.
Först i maj 2019 blev Akademien fulltalig igen – för första gången på 30 år. Och 2019 delas inte bara ett, utan två, Nobelpris i litteratur ut.

Skandalerna i och runt Svenska Akademien skakade denna den svenskaste av institutioner svårt under 2018. Konflikterna inför öppen ridå avlöste varandra, beskyddaren kungen fick plötsligt ta en aktiv roll och i maj 2018 meddelades att något Nobelpris i litteratur inte skulle delas ut det året.
   Men så, parallellt med rättegången mot den våldtäktsanklagade (och sedan dömde) så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, börjar stolarna i Akademien att fyllas igen.

SENASTE NYTT

1 juni 2019 tar Mats Malm, professor i litteraturvetenskap, över som ny ständig sekreterare efter Anders Olsson.

Fredag 10 maj 2019 meddelar Akademien att filosofen och författaren Åsa Wikforss efterträder Sara Danius på stol 7 – och därmed är Akademien fulltalig för första gången på 30 år.

Tisdag 12 februari 2019 meddelar Akademien att poeten Tua Forsström, 71, ersätter Katarina Frostenson på stol nr 18.

Fredag 18 januari 2019 står det klart att Katarina Frostenson lämnar Akademien i utbyte mot en livslång ersättning på 12 875 kronor i månaden.

Torsdag 10 januari 2019 meddelar Peter Englund och Kjell Espmark att de gör comeback som aktiva ledamöter.

Fredag 5 oktober 2018 meddelas att Svenska Akademien utsett två nya ledamöter: författaren Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson väljs in på stol nummer 15 och nummer 1.

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson, döms till två års fängelse för våldtäkt.

Svenska Akademien meddelar i maj att något Nobelpris i litteratur inte kommer att delas ut 2018. Istället ska dubbla priser delas ut 2019.

 

Senast uppdaterad 8 oktober 2019.


KRISÅRET 2018

DANIUS LÄMNAR – OCH FROSTENSON

Efter sammanträdet i Svenska Akademin den 12 april 2018 kommer Sara Danius besked: Hon lämnar posten som ständig sekreterare liksom sin stol i Akademien, nummer 7.

Även Katarina Frostenson avgår. Ledamoten Sara Stridsberg säger till DN att Danius ställt det villkoret för att själv gå.

Reaktionerna låter inte vänta sig – många frågar sig nu hur Akademien överhuvudtaget ska kunna fortsätta sitt arbete. Många sluter också upp bakom Sara Danius. #knytblus trendar på Twitter – och såväl politiker, som kändisar som andra har klätt om för dagen.

Sara Danius väljer på fredagseftermiddagen den 13 april att via nyhetsbyrån TT göra ett uttalande. ”Alla traditioner är inte värda att bevara”, skriver hon bland annat.

Med högburet huvud och Sara Stridsberg vid sin sida lämnar Sara Danius torsdagens sammanträde i Akademien.

KRISEN BÖRJADE MED TRE AVHOPP

Fredagen den 6 april 2018 meddelar tre av Svenska Akademiens ledamöter, via varsin tidning, att de lämnar Akademiens arbete: Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund.

Bakgrunden till avhoppen är den advokatutredning som tillsattes för att utreda kopplingarna mellan Akademien och den s k Kulturprofilen.

Espmark och Östergren meddelade först sina avhopp. Senare följde även Peter Englund – och Sara Danius bekymmer växte.

KULTURPROFILEN

I november 2017 avslöjade DN att 18 kvinnor anklagade Kulturprofilen för sexuella övergrepp och trakasserier. Mannen har även under flera år fått bidrag av Akademien till sitt kulturbolag Forum, och har nära kopplingar till akademiledamoten Katarina Frostenson, som äger hälften av kulturbolaget.


Katarina Frostenson.

AKADEMIEN AVBRYTER SAMARBETET

Sedan 2010 har Akademien bidragit med 126 000 kronor per år till Kulturprofilens klubb. I november 2017 avbryter man allt samarbete på grund av DN:s avslöjande om anklagelserna mot Kulturprofilen och enligt ett uttalande från Danius ”då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”.

Efter ett krismöte i Akademien avbröts allt samarbete med Kulturprofilen.

ÅKLAGARE UTREDER KULTURPROFILEN

En förundersökning inleddes i december mot Kulturprofilen om sexualbrott. I mars kom besked att åklagaren lagt ner sju av anmälningarna, då de misstänkta brotten inte kunnat bevisas eller preskriberats. I slutet av september åtalades han i tingsrätten för två fall av våldtäkt. Den 1 oktober föll domen – två års fängelse för den ena våldtäkten medan han frikändes från den andra.

Kulturprofilen nekar till brott.


ADVOKATBYRÅNS UTREDNING

Efter den utredning advokatbyrån gjorde om Akademiens kopplingar till Kulturprofilen och dennes klubb uppmanade man Akademien att göra en polisanmälan, berättade ständiga sekreteraren Danius i en intervju i SvD. Det motsatte sig dock en majoritet, och någon anmälan gjordes inte då.


AKADEMIENS PRESSMEDDELANDE

Fredag 20 april publiceras det sedan flera dagar utlovade pressmeddelandet som beskriver Svenska Akademiens inställning till advokatutredningen.

Där skriver Akademien bland annat att utredningen kommer överlämnas till rättsväsendet, att jävsregler har brutits och att Kulturprofilens agerande inte varit öppet känt bland ledamöterna.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar att de tagit emot handlingarna.

”Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien”, skriver de angående Kulturprofilen.


...MEN EN NY STRID UPPSTÅR

Några dagar senare, den 25 april, blossar en ny strid upp. Enligt uppgift finns två falanger om årets Nobelpriset i litteratur. En som anser att det ska delas ut som vanligt, en som tycker det är bättre att istället dela ut två pris 2019.

Dylans namn ska ha läckts.

LÄCKT NOBELPRISTAGARNA

Vid sju tillfällen ska Kulturprofilen i förväg ha avslöjat vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, skriver DN måndagen den 9 april. Även detta ska ha kommit i fram i advokatfirmans utredning. Minst ett spelbolag inleder en granskning efter avslöjandet men den visar inte på några avvikelser i spelbeteende.

Kulturprofilen anklagas även för att vid två tillfällen i förväg ha avslöjat namnen på nya ledamöter i Akademien.


OMRÖSTNINGEN

I kölvattnet av advokatutredningen uppges ledamöterna i Akademien ha röstat om Katarina Frostenson skulle uteslutas eller inte på grund av sin inblandning.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre (avhopparna, reds anm) haft en avvikande uppfattning, säger ledamoten Anders Olsson till TT.


DET SÄGER ÖVRIGA LEDAMÖTER

Även Per Wästberg röstade för en utslutning av Frostenson, men stannar kvar i Akademien. ”Akademien måste leva vidare”, skriver Wästberg i SvD, om sitt val. Några dagar senare skriver Wästberg att torsdagens händelseutveckling är ”en skamfläck på Akademien”. ”Två kvinnor offrades, den ena mot den andra”.

Ledamöterna Jayne Svenungsson, Sture Allén, Horace Engdahl, Kristina Lugn, Göran Malmqvist, Anders Olsson, Bo Ralph och Tomas Riad röstade mot uteslutning. Sara Danius röstade för uteslutning, i likhet med, enligt uppgifter till Expressen, Jesper Svenbro.

Sara Stridsberg berättar i ett mejl till nyhetsbyrån TT att även hon överväger att lämna arbetet i Akademien men att hon ännu inte bestämt sig. Senare begär hon, och beviljas, utträde. Även Klas Östergren har beviljats utträde.

Sara Danius kallades till kungen.

BESKYDDAREN KUNGEN

Kung Carl XVI Gustaf är Svenska Akademiens högste beskyddare. I krisens början, den 8 april, kallades ständiga sekreteraren Sara Danius till ett möte. Dagen efter gav kungen sin syn på saken:

– Det är en väldigt tråkig utveckling. Men alla problem är ju till för att lösas.

Två dagar senare hade även Anders Olsson ett möte med kungen – som onsdag 11 april, i ett ovanligt uttalande, meddelade att han är beredd att se över stadgarna för Svenska Akademien, bland annat vad gäller rätten till utträde, för att rädda dess verksamhet.

Den 18 april gör kungen ett nytt uttalande: stadgarna för Akademien ska ändras. Den ledamot som vill lämna kan nu göra det och har man under två år inte deltagit i arbetet anses man ha uträttt.


ENGDAHL OCH ESPMARK I ÖPPEN KONFLIKT

När Akademiens tidigare ständige sekreterare (1999–2009) Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen tisdagen den 10 april går till attack mot såväl de avhoppade ledamöterna som Danius, blir Kjell Espmark rasande:

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han.

Engdahl, som är nära vän till Kulturprofilen, kallar i debattartikeln bland annat Danius för den sämsta sekreteraren hittills och avhopparna för en klick dåliga förlorare.


KULTURMINISTERN

Kulturminister Alice Bah Kunke uttalar sig på tisdagen 10 april kort vid en pressträff: ” Jag förväntar mig att ledamöterna tar ansvar”. På fredagen sätter hon på sig en knytblus.